Elégtelent kapott a magyar kormány az Európai Parlamentben

Elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely elégtelennek minősíti a magyar kormány vállalásait, amelyeket a kondicionalitási eljárásban tett az uniós pénzek megszerzéséért. A szavazáson 573 európai parlamenti képviselő vett részt, 416 mellette, 124 ellene szavazott, és 33 képviselő tartózkodott.

Az állásfoglalás nagyjából arra kéri az Európai Bizottságot és a tanácsot, hogy ne zárják le a Magyarország ellen indított kondicionalitási eljárást, és fagyasszák be a Magyarországnak járó támogatások egy részét – írta a 24.hu.

Az állásfoglalás nem számít kötelező erejűnek

Magában az állásfoglalás nem számít kötelező erejűnek, ez leginkább arra szolgál, hogy elmondja az Európai Parlament véleményét az ügyről.

Ez viszont azért fontos, mert az Európai Parlament adott esetben bizalmatlansági indítványt is indíthat a bizottság ellen, és fel is oszlathatja azt, ha úgy látja, hogy a bizottság nem megfelelően teljesíti a feladatait.

A parlament nincs jó véleménnyel arról, mennyire teljesítette, és eleve milyen minőségű ígéreteket tett a magyar kormány az Európai Bizottságnak.

Ujhelyi-olvasat

“Nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely elégtelennek minősíti a magyar kormány által tett vállalásokat a jogállamiság helyreállítása és az állami szintű korrupció visszaszorítása érdekében. Ezzel egyszersmind alátámasztotta az európai polgárok által megválasztott képviselőház többsége az Európai Bizottság nyilvánosságra került álláspontját is, amely hasonlóképp elégedetlen a Fidesz-kormány lépéseivel. Jelenleg az ENSZ egyik szakpolitikai csúcstalálkozóján képviselem az Európai Parlamentet, így az állásfoglalásról személyesen nem szavazhattam, de annak tartalma egyértelműen és világosan bírja a támogatásomat.

Tény, hogy az uniós támogatások járnak a magyar embereknek, a magyar vállalkozásoknak, a civil- és önkormányzati szervezeteknek és nem arra valók, hogy a fideszes közpénzbárók vagyonát gyarapítsák. Tény, hogy ezeket a pénzeket az Orbán-kormány bűnös tevékenysége, EU-ellenes harca, a jogállamiságot lebontó, az uniós pénzeket saját hasznára fordító gyakorlata miatt fagyasztotta be az Unió. Vagyis kizárólag a Fidesz-kormány a felelős azért, hogy ezekhez a pénzekhez még mindig nem jutottunk hozzá. (…)

A haza nem egyenlő a Fidesz-kormánnyal, Magyarország nem egyenlő az orbáni rezsimmel! A Fidesz miniszterelnöke szerint a foci nem politika, de – teszem hozzá – a jogállamiság sem üzlet. Világos és egyértelmű tény, hogy az egész eljárásra nem került volna sor, ha a Fidesz-kormány betartja a saját maga által is vállalt és olykor hivatkozott európai szabályokat, nem lopja el és költi saját személyes gazdagodására az európai – benne a tisztességes magyar – adófizetők pénzét és nem folytat teljesen felesleges és káros háborút az Európai Unió ellen. Ha egyetlen eurócentet is veszít végül Magyarország a neki járó forrásokból, az csak és kizárólag a Fidesz-kormány felelőssége lesz. Ezzel nekik kell majd elszámolniuk közös hazánk és a magyar emberek felé. Ha Magyarországon demokratikus, tisztességes jogállam lenne, akkor Orbán Viktor és kormánya a mai nappal lemondana. De nincs. “