Az Elios adta a legdrágább ajánlatot, mégis simán nyert Jászberényben

Az Elios Innovatív Zrt. közvilágítási tarolásához nemcsak személyi összefonódásokra és egy egész cégháló kiépítésére volt szükség, hanem az önkormányzatok és az állami szereplők segítségére is. Az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF által megpendített felállás, a bűnszervezet nélkülük nem lehetett volna működőképes. Ez derült ki a jászberényi közbeszerzés kapcsán is, amelynek részletei ugyancsak szerepelnek a 24.hu által megszerzett OLAF-jelentésben.

A pályázati kiírás még a Lázár János vezette kancelláriánál is kiverte a biztosítékot

Nem ment teljesen zökkenőmentesen az Elios jászberényi győzelme. Első körben egyedül indult, de a pályázati kiírás még a Lázár János vezette kancelláriánál is kiverte a biztosítékot. Versenykorlátozó, indokolatlanul szűkíti a versenyt – ezzel dobta vissza a közbeszerzést a Miniszterelnökség.

A 300 millió forintnál nagyobb értékű projekteket ugyanis a Miniszterelnökségen is jóvá kellett hagyni, így akadhatott fenn az önkormányzat által kiírt pályázat a közbeszerzések, végső soron az uniós pénzek felhasználásának szabályosságát ellenőrző apparátuson.

A jászberényiek pályázatánál is felbukkant Hamar Endre

A 410 millió forint uniós támogatásra érdemesített önkormányzat közbeszerzési tervezete nem felelt meg sem a közbeszerzés alapelveinek, sem az unió által elvárt hatékony pénzgazdálkodás elveinek. Kifogásolták, hogy a pályázat beadásához túlzottan nagy, 280 millió forintos referenciát várt el az önkormányzat, ezért kérték ennek csökkentését. A kiírást végül módosították, így végül három pályázat is érkezett az önkormányzathoz.

A nyertes azonban ilyen körülmények között is az Elios lett 306 millió forintos ajánlattal. A vállalási árnak nagy jelentősége végül nem lehetett, mert a másik két ajánlattevőt különféle szabálytalanságokra hivatkozva kizárták.

Mint az OLAF által vázolt csalási széria során annyi helyen, Jászberényben is a Tiborcz István üzlettársa, Hamar Endre tulajdonában álló Sistrade Kft. készítette el az energetikai tanulmányt az önkormányzatnak a pályázat előkészítése során. Az egyik dokumentumot maga Puskás András Sistrade-ügyvezető szignálta.

Jászberényben a javított közbeszerzést 2015. május 15-én írták ki (Tiborcz április legvégén eladta tulajdonrészét a cégben, és a G7 cikke szerint ezen óriásit kaszált), és június 1-jéig lehetett ajánlatot benyújtani. Ez nagyon rövid idő egy jól összerakott ajánlat benyújtásához.

Nem az olcsóbban ajánlkozó cégek futottak be

Az önkormányzat a Miniszterelnökség kérésének eleget tett, mérsékelte az előírt referenciát, ha nem is vitte túlzásba a lefaragást. Az új kiírás szerint a pályázóknak egy 220 millió forintos közvilágítási projektet kellett felmutatniuk, amelynek során legalább kétezer LED-lámpát szereltek fel, valamint az indulást megelőző két évből 220 millió forint, közbeszerzésből származó bevételt évente.

Az OLAF-vizsgálók ugyanakkor nehezen felfogható kavarásra bukkantak a lámpák árazása körül. A hazai lámpanagyhatalom, a Tungsram-Schréder Zrt. három előzetes ajánlatot adott az Eliosnak 2789 darab lámpára, minden alkalommal 174 millió forint értékben. Ugyanettől a cégtől kért árajánlatot ugyanennyi lámpára az Elios versenytársa, a SAG Hungária Kft. is. Ők azonban csak egy ajánlatot kaptak a Tungsramtól, 238 millió forintért. Vagyis a Tungsram 90 millió forinttal drágábban lett volna hajlandó szállítani a lámpát a konkurenciának, mint az Eliosnak.

A SAG Hungária Kft. ezért olcsóbb beszerzési forrás után nézett: a Tungsram helyett a TWEET Eclatec lámpákat választotta, és végül 215,5 millió forintos ajánlatot tett az önkormányzatnak. A harmadik pályázó, a Hungaro Lux Light Kft. Prolan lámpákkal 249 millió forintért vállalta volna el a munkát.

De nem ezek az olcsóbban ajánlkozó cégek futottak be, hanem az Elios nyert a már említett Tungsram-lámpákkal és a jóval drágább, 306 millió forintos vállalási árral. A másik két pályázót ugyanis kizárták.

Az OLAF-jelentés szerint a versenytársak pályázatával szemben több kifogást emelt az önkormányzat és hiánypótlásra is kérte őket. A SAG pályázatával például az volt a gond, hogy a TWEET lámpák többet fogyasztanak, mint a kiírásban referenciaként megadott Tungsram-Schréder lámpák. Az önkormányzat azt is kérte a cégtől, bizonyítsa be, hogy nem irreálisan alacsony áron akarja-e elvégezni a munkát, ugyanis az önkormányzat pályázatában megadott tervezett költségnél 31 százalékkal kevesebbet számoltak. Az irreálisan olcsó ajánlatot pedig csípőből kizárják.

A SAG határidőig nem igazolta a számításait, ahogy arra sem mutatott be bizonyítékot, hogy miért olyan alacsony, 15 százalékos a meghiúsulási kötbér. A cég azt azonban felrótta az önkormányzatnak, hogy az Elios szintén 15 százalékot számolt, tőlük mégsem kértek magyarázatot.

Lehet, hogy kamu volt?

A Hungaro Lux Light Kft.-vel szemben emelt kifogások között szerepelt, hogy a pályázata mellé nem csatolta a lámpák technikai leírását, és azt sem tudta bizonyítani, hogy a PealLight lámpák műanyag burája ugyanúgy bírni fogja 25 évig, mint a Tungsram-Schréder üvegburás lámpái.

Mindezek alapján nem világos, hogy az Elios versenytársai Jászberényben eleve kamu pályázatokat adtak be, vagy komoly volt a szándékuk, csak menet közben bírták őket jobb belátásra. Annyi biztos, hogy a SAG nem adott be hiánypótlást, vagyis erősen nem hadakozott a megbízásért. Később pedig – úgy tűnik – megbékélt az Elios-szal is: egy másik, szintén az OLAF-vizsgálat körébe eső kiskunfélegyházi közbeszerzésen már az egykori Tiborcz-érdekeltség alvállalkozójaként bukkant fel.

Ahogy a többi pályázat esetében, Jászberényben is a polgármester volt az önkormányzat részéről a projekt felelőse. A fideszes Szabó Tamás azóta is a település élén áll.

Szabó Tamásról 2015-ben is lehetett hallani, amikor a Népszabadság megírta, hogy öt évre bérlője lett egy olyan, városi tulajdonban lévő lakásnak, amelyre saját maga írta ki a pályázatot. A 84 négyzetméteres lakásért havi 54 ezer forintot fizet. A lakásra két pályázó volt, Szabón kívül egy öttagú család, ők az 50 négyzetméteres albérletükből akartak elköltözni, Az egy főre eső havi átlagjövedelmük nem haladta meg a 70 ezer forintot.

Kínos helyzet

A Népszabadság cikke szerint még a helyieknek is annyira kínos volt a helyzet, hogy az önkormányzat elé kerülő pályázati anyagban mindössze annyit írtak: „pályázó 2010. október 3. napja óta áll a Jászberény városi Önkormányzattal munkaviszonyban”, arra nem tértek ki, hogy maga a polgármester az. Szabó végül azért nyert, mert ő három havi bérleti díj előzetes megfizetését ajánlotta, az öttagú család csak két havit.

A pályázat eredménye még a polgármester párttársai között is felháborodást váltott ki, az egyik képviselő, Juhász Dániel levelet is írt:

Szerintem ez etikailag, morálisan, és politikailag is hibás és káros. (…) Én azt gondoltam tegnap délutánig, hogy a mi közösségünkben evidens: a város legjobb bérlakásába a piaci árnál kedvezőbb bérleti díj megfizetésével nem költözik be képviselő, városvezető, sőt, semmilyen politikus sem.

A Magyar Nemzet 2017-es cikke szerint a másik család később sem kapott segítséget az önkormányzattól, ráadásul a szülők elváltak, így az édesanya egyedül neveli a három gyereket egészségügyis fizetéséből.

Szabó Tamás azóta is az önkormányzati lakásban lakik, tavaly májusban pedig azzal büszkélkedett, hogy Ferenc pápa őt és a jászberényi képviselő-testület tagjait pápai áldásban részesítette,

kérve számára a mennyei kegyelmek bőséges kiáradását, és a Boldogságos Szűz Mária folytonos anyai pártfogását.

(Forrás: 24.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük