A Városi Kurír is beszámolt arról, hogy súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Európai Csalás Elleni Hivatal az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közbeszerzésekkel kapcsolatban. A cégben – ebben az időszakban – Orbán Viktor veje, Tiborcz István is érdekelt volt.
[mnky_ads id=”10551″]

OLAF kontra Elios

A Wall Street Journal úgy értesült, az OLAF két éven keresztül vizsgálta az Elios Zrt.-t, 35 közbeszerzést néztek át, majd megállapították: súlyos szabálytalanságok történtek a szerződések odaítélésekor.

- Hirdetés -

A 60lap.hu szerint a vizsgált időszakban történt a hatvani közvilágítás hálózatának korszerűsítése is, így az is előfordulhat, hogy Hatvan is érintett lehet eben az ügyben.

A portál arról ír, hogy 2014. szeptember 3.-án Horváth Richárd polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester terjesztette testület elé, hogy a Környezet és Energia Operatív Program keretén belül, Hatvan írjon ki nyílt pályázatot, a közvilágítási hálózatának korszerűsítésére.
[mnky_ads id=”10552″]

Drága elsötétítés

A projekt várható összköltsége 313.214.426,-Ft. A támogatás mértéke ekkor 85%, azaz 266.232.262,-Ft, ezért a megvalósításhoz 46.982.164,-Ft önerőre is szükség volt, amely fejlesztési hitel terhére rendelkezésre állt. Idő közben kiderült, hogy nem kell önerő, hiszen a fejlesztés támogatása 100%-os.

2014. október 02.-án a Pénzügyi bizottság átruházott hatáskörében eljárva, a képviselő-testület 646/2014. (VIII. 19.) számú határozata alapján indult, „Hatvan város közvilágításának korszerűsítéséhez kapcsolódó kivitelezési munkák és kiviteli tervek megrendelése” elnevezésű közbeszerzési eljárás döntéshozója, nyertes ajánlattevőnek az ELIOS Innovatív Energetikai Zrt.-t nyilvánította.

A bizottság úgy gondolta, hogy az ajánlattevő alkalmas mind pénzügyi-gazdasági, mind műszaki-szakmai szempontból a szerződés teljesítésére, és ajánlata a tárgyi közbeszerzési eljárás bírálati szempontjai szerint, a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény 71. § (2) bekezdés b) pontján alapuló, 228.129.456.-Ft + ÁFA ajánlati ár összességében a legelőnyösebb érvényes ajánlat.

Ezek után a Nemzet vejének 2505 db Led lámpával sikerült sötétségbe borítania a várost hiszen az Elios Zrt. nyerte el a kivitelezési munkálatokra kiírt pályázatot, természetesen ebben közreműködött a már korábban kiválasztott audit cég Sistrade Kft. is.

Az oldal arról ír, hogy a kapcsolat bizonyított a két cég között, tehát feltételezhető, hogy a Sistrade Kft. előzetes munkálkodása segítette az Elios Zrt-t.

Kérdés, hogy a most lezárult OLAF vizsgálat érinteni fogja-e Hatvant, hiszen egy ekkora összeg visszafizetése akár csődbe is viheti a várost.

Hatvani csontváz cunami

Az online portál felettébb aggasztónak tartja, hogy sorra esnek ki a városban a csontvázak a szekrényből, hiszen az Elios ügye csak egy a sok közül, mert az Öveges program kapcsán feltárt szabálytalanságok miatt is 40 milliós visszafizetési kötelezettsége van a városnak.

Ide sorolja, azt a csaknem 40 milliós összeget is, amit a Vadászati Múzeum beruházás szabálytalanságai miatt kell visszafizetni, de állításuk szerint nem lehet elmenni szó nélkül a “Kórházper” 170 milliós összege mellett sem. A gyalázatosan elkészített kerékpárút, vagy a kalandpark beruházásánál tapasztaltak pedig, túl vannak minden határon.

Ezek után jogosan vetődik fel a kérdés, hogy törvényesen működtetik-e a várost? Jogszerűek-e a beruházások kapcsán született döntések? Ki lesz a felelős, ha a városnak több százmilliót vissza kell fizetnie?
[mnky_ads id=”4674″][mnky_ads id=”4666″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét