Embertelen hőség: csütörtökön tetőzik a kánikula, akár 41 fok is lehet! - Városi Kurír

Sorting by

×

Embertelen hőség: csütörtökön tetőzik a kánikula, akár 41 fok is lehet!

Az idei első hőhullám végefelé járunk, de a mai nap tartogat csak igazán kemény kihívást azoknak, akiknek muszáj ki- és megmozdulniuk és mindezt nem vízparton teszik a hőség ellenére sem. Ilyenkor jusson eszünkbe, hogy -állítólag- hétvégére 10 fokkal kevesebbet mutat majd a hőmérő! Mi, hogy az munkaszüneti nap? Ja, hát akinek nem lehet a kedvére tenni…..

Hirdetés

Csütörtökön nagyon meleg idő, forróság várható

Nagy valószínűséggel megdől a napi maximum hőmérséklet rekordja (38,4 oC, 2002 Békéscsaba), de még az abszolút rekord (41,9 oC) is meginoghat.

A nap nagy részében felhőtlen égbolt, erős napsütés, nagyon erős UV sugárzás lesz jellemző. A délután második felében, illetve estefelé kezdődhet gomolyfelhősödés. Közeledő hidegfront előtt labilizálódik a légkör. Az esti órákban, a középső országrészben, a Duna és a Tisza mentén elszórtan kialakulhat heves zivatar, majd éjszaka előreláthatólag az ország északkeleti harmadán nő meg a zivatarok kialakulásának valószínűsége. Ekkor egy hidegfront éri el az északnyugati országrészt, ott meg is élénkül az északnyugatira forduló szél.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

  • csütörtök reggel +18 – +22,
  • csütörtök délután +33 – +40,
  • péntek reggel +17 – +22,
  • péntek délután északnyugaton +28, délkeleten +38 fok körül alakul.

Legvalószínűbb folytatás:

Pénteken délelőtt országszerte kisüt a nap, ismét melegszik a levegő, keleten még ezen a napon is fullasztó lesz a hőség. Délután újabb hulláma érkezik a hidegfrontnak: kezdetben a Dunántúl térségében, majd keleten is heves zivatarok alakulnak ki felhőszakadással, jégesővel kísért gócoknak is nagy a veszélye. Ekkor sem esik mindenhol, maradnak bőven csapadékmentes területek is.

Szombaton kelet felé mozog a labilis légtömeg, a front mögött frissebb, kissé szeles idő várható. Zivatar előreláthatólag már csak keleten, északkeleten alakul ki, ott még lehetnek szórványosan heves gócok. Másutt napsütés, elviselhetőbb meleg idő ígérkezik.

Vasárnap, hétfőn előreláthatólag újból forrósodik a levegő. Szikrázó napsütésre számíthatunk helyenkénti fátyolfelhősödéssel.

Kedden, szerdán, csütörtökön fokozódó hőségre, délutánonként, esténként, elvétve heves zivatargócokra van kilátás.

Biometeorológia

Csütörtökön tetőzik a hőség. A maximum hőmérséklet sokfelé meghaladhatja a +35 fokot és a napi középhőmérséklet is +27- +29 fok köré várható helyenként. Ez már jelentős terhet ró az egészséges szervezetre is. Fokozódik az ödéma készség. Leggyakrabban az ujjak és a boka szimmetrikus duzzanatát látjuk, mely ha az alsó végtagokat érinti a láb felpolcolásával mérsékelhető. Másik gyakori káros hatás a görcskészség fokozódása, mely a végtagok görcsös fájdalmaként vagy hasi görcsként is jelentkezhet. Ennek oka a fokozott folyadék- és sóvesztés.

A hőség okozta tünetek megelőzésében a közvetlen napfény kerülése, a déli órákban a hosszabb szabadtéri tevékenység, napozás kerülése segíthet.

Emellett gondoskodni kell a napi elégséges folyadékbevitelről is.

Ez egy idős, otthon ülő ember számára is minimum 2 liter folyadék elfogyasztását jelenti. Fiatalok, sportolók, a szabadban dolgozók számára azonban akár 5-6 liter víz bevitele is szükségessé válhat.

Gondoskodni kell a megfelelő ásványi anyag pótlásról is, amit ugyancsak nagy mennyiségben veszítünk az izzadással. Erre a zöldség- és gyümölcsfélék a legalkalmasabbak, illetve az ásványi sókkal dúsított ásványvíz is megfelelő lehet.

Jó tudni,

hogy a légkondicionált helyiségekben a páratartalom kifejezetten alacsony, mely a nyálkahártyák kiszáradásához vezet, ami viszont kedvez a baktériumok, vírusok megtapadásának ezzel fokozva a nátha, arcüreg gyulladás vagy akár a tüdőgyulladás kialakulásának kockázatát.

A nagyon erős UV sugárzás miatt, a déli órákban nem tanácsos tartósan, illetve védekezés nélkül a napon tartózkodni

Különösen a fehér bőrűeket fenyegeti a napégés, de a bőrrák kockázata a bőrt ért ultraibolya sugárzás növekedésével mindannyiunknál fokozódik. Ha egy anyajegy nőni kezd, vérzik, deformálttá válik vagy viszket, feltétlen indokolt azt bőrgyógyásznak megmutatni, ugyanis a kezdeti stádiumban felfedezett melanoma jó esélyekkel gyógyítható.

A gyakori napozás, az állandó barnaság a bőr öregedését felgyorsítja, annak ráncosságát, csökkent nedvességtartalmát okozva.

Forrás

Kapcsolódó

 

 

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Embertelen hőség: csütörtökön tetőzik a kánikula, akár 41 fok is lehet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.