Nyilván véletlen, hogy Balog Zoltán kedvenc pszichológusát rendelték ki a szcientológusokhoz. A szakértő nem okozott csalódást megbízóinak.  A dolog szépséghibája, hogy nemrégiben magát a vizsgálatvezetőt is sokan vádolták olyasmivel, amit most megbízásához híven a szcientológusok nyakába igyekezett varrni: akkor az emberminisztériumban akarta tesztelni a dolgozókat.

Több mint harminc oldal hablaty

Egyebek mellett ez állt abban a jelentésben, amelyet L. Ron Hubbard követőinek tevékenységéről készített a pszichológus szakértő: a szcientológusok körében közkedvelt és gyakran használt OCA (Oxfordi Képességteszt) minden tudományos alapot nélkülöző, laikus kérdéssor, amelynek vizsgáló módszerként való beállítása az alany azon előzetes tájékoztatása nélkül, hogy abból semmiféle megalapozott következtetés nem vonható le, szándékos félrevezetés.

- Hirdetés -

Császár-Nagy Noémit a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) eljárása keretében kérték fel a vizsgálat elvégzésére. A klinikai szakpszichológus alapos munkát végzett, több mint harmincoldalas elemzésében ízekre szedi az „egyház” adatkezelési módszereit, és súlyos megállapításokat tesz az egészségügyi vonzatú, szerinte akár nemzetbiztonsági kockázatot is rejtő tevékenységekkel kapcsolatban – adta hírül a valasz.hu.

A legdermesztőbb megállapítások egyike, hogy

„A szcientológiai tesztek és felvételük, alkalmazásuk és visszajelentésük (…) nem felel meg a Teszthasználati irányelveknek és a pszichodiagnosztikai célú tevékenység szakmai és jogi feltételeinek.”

A szakértő azt is aggályosnak tartotta, hogy

„Sokféle egészségügyi adat, fokozottan személyes információk kerülnek rögzítésre az egészségügyi adatok kezelési szabályainak betartása nélkül, indokolatlanul.”

Érdekes közjáték, hogy idő közben maga a szakértőt kirendelő hatóság (NAIH) is úgy vélte,

Császár-Nagy Noémi kizárólag olyan kérdésekben fogalmazott meg kedvezőtlen megállapításokat, amelyek nem tartoznak a szakértői kompetenciájába, vagyis nem ért hozzá, így azokat nem is veszik figyelembe az eljárás során.

A szcientológusok sem hagyták szó nélkül az őket ért vádakat. Közleményükben azt írják:

„… álláspontunk szerint Dr. Császár-Nagy Noémi munkája számos ponton sérti a szakértői törvényt és az etikai kódexeket. (…) Pszichológus nem alkothat véleményt konkrét személyek pszichés állapotáról úgy, hogy egyikükkel sem találkozott személyesen. (…) A szabálysértések miatt a szükséges jogi lépéseket megtettük, és a szakvéleményt szakmailag komolytalannak és elfogult magánvéleménynek – nem pedig szakértői véleménynek – tartjuk.”

Mit kóstál a szemétbe került szakértés?

Arról nincsenek információk, hogy vajon az immár használhatatlannak nyilvánított szakértést mekkora díjat fizetett a hatóság. Azt viszont tudni lehet, hogy

egy évvel ezelőtt a szcientológusokra most „ráeresztett” pszichológus és édesanyja, Bagdy Emőke nevével fémjelzett kft. 18 millióért szerződött az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi), amiből később „csak” 13 milliót fizettek ki.

A Kormány.hu-ra feltöltött szerződésekből derültek ki a projekt részletei. A tárca szerint erre azért volt szükség, hogy megtalálják a dolgozók számára a legmegfelelőbb munkaköröket – hangzott el az RTL Klub keddi híradójában.

Az Emmi két szerződést is kötött a Pszichoszomatikus Ambulancia Kft.-vel: több mint négymillió forintért működtek közre a vezetők és majdnem 14 millió forintért az alkalmazottak személyi fejlesztési céljainak meghatározásában. Hogy ez pontosan mit jelent, a dokumentumokból nem derült ki, de a két szerződés összesen csaknem 18 millió forint értékű volt, és négy hónapra kötötték.

A kft. honlapján feltüntetett tájékoztató adatokkal számolva akár 46 vezetőt és 251 alkalmazottat is tréningezhettek. Úgy tudni, különböző tesztekkel akarták vizsgálni a dolgozókat, amelyekre aztán – talán a szakma nemtetszését tapasztalva – nem került sor.

Bizonyára véletlen, hogy éppen Balog Zoltán „kedvenc” pszichológusára esett a választás a szcientológusok vizsgálata kapcsán. Az is elképzelhető, hogy Császár-Nagy Noémi vigaszdíjként nyerte el a szakértőség jogát, tekintettel arra, hogy nemrégiben kiderült, az általa szorgalmazott Pszichológus Kamara megalapítását célzó tervét a kormány elkaszálta.

Ez a történet már a kezdetekről sem a szcientológiáról szólt, hanem valami háttérben megbújó sunyi érdekszövetségőr,vagy csak arról, hogy a kormány ismét hergelni akart valakik ellen,de úgy néz ki vesztésre áll.

“Egyértelműen jogellenes volt a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) razziája a Szcientológia Egyháznál, ezért a Budai Központi Kerületi Bíróság hatályon kívül helyezte az akciót megalapozó határozatot. Ennek nyomán a Nemzeti Nyomozóirodának vissza kell szolgáltatnia a több száz doboznyi jogellenesen lefoglalt iratot és informatikai eszközöket” – áll az egyház közleményében.

Az alábbi helyreigazítási kérelmet kaptuk:

“A hírportálunk által 2018.02.26-án 10:55 perckor közzétett “Szcientológusok az Emmi “pszichológusa” célkeresztjében — Jelentés a szemétben ‘P címmel közzétett cikkben Dr. Császár-Nagy Noémiró7 valótlan tényeket állítottunk, híreszteltünk és valós tényeket hamis színben tüntettünk fel. Dr. Császár-Nagy Noémi szakmai, szakértői tevékenységét valótlan tényekre alapítva illettük súlyos kritikákkal, jóhírnevét sértőjelzó%kel. Szintén valótlanul írtunk a cikkben Dr. Császár-Nagy Noémi és az EMMI kapcsolatáról. Dr. Császár-Nagy Noémitól ezért elnézést kérünk. ”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét