Erdogan: a 18 ezer menekült csak a kezdet

Isztambulban Recep Tayyip Erdogan azt mondta, legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az európai uniós országokba, amióta pénteken megnyitották előttük a határt.

A határok nyitva maradnak

Mi a továbbiakban sem fogjuk bezárni ezeket a kapukat, ez folytatódni fog. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy etessünk ilyen sok menekültet.

Az államfő arról beszélt, hogy az EU-nak tartania kell magát a menekültekkel kapcsolatos, Törökországnak tett ígéretéhez.

Előzőleg a görög kormányszóvivő közölte,

a hatóságok az elmúlt 24 órában több mint négyezer illegális bevándorlót akadályoztak meg abban, hogy átkeljenek Törökország felől.

Szerinte a tömeges határsértési kísérletnek semmi köze az elmúlt napokban, 33 török katona eleste miatt súlyosbodott idlíbi válsághoz.

Törökországban jelenleg több mint 3,5 millió szíriai menekült él,

és sokan menekültek ide Ázsia más részeiből, valamint Afrikából is. A menekültválság tetőpontján, 2015-ben a migránsok nagy része Görögországon át próbált Európa más országai felé eljutni, írta az MTI.

Az úgynevezett balkáni migrációs útvonalat 2016-ban lezárták. Ekkor kötötte meg az EU Törökországgal azt az egyezményt, amely értelmében a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az unió tagországai felé. Cserébe Ankara 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatást kap a menekültek ellátására.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük