A mai magyar publicisztika kiemelkedő alakja Váncsa István. Finom humora, műveltsége messze a szakma átlaga fölé emeli. Alább legutóbbi cikkeiből válogatunk. Vicces részletek következnek.

Mire képes az egykulcsos adó?

“Népesedéspolitikára a magyar kormány elég régóta és elég sokat költ, láthatólag kevés eredménnyel. Persze ez is attól függ, ki nézi. Matolcsy például már 2012‑ben úgy látta, hogy az egykulcsos adónak köszönhetően nőtt a népszaporulat. Arra az észrevételre, mely szerint a fogantatástól a gyermek megszületéséig kilenc hónapnak kell eltelnie, akként válaszolt, hogy igen, de a magyar családokban a férfiak és a nők fantáziáját az egykulcsos adó ígérete már 2010 nyarán megmozgatta.

Tudomásunk szerint Matolcsy az egyetlen ember a földön, aki az egykulcsos adónak ellenállhatatlan erejű vágyfokozó hatást tulajdonít.”
(“Ne bízz a lóban” )

Trump talán tényleg bolond, Orbán más kategória

“Orbán és Trump minden idők legjelentősebb populistái, akik a nyilvánosságot válogatott őrültségekkel szórakoztatják, ebből azonban hiba volna arra következtetnünk, hogy aki populista, az szükségképpen bolond is egyszersmind. Trump talán igen, legalábbis több mint negyvenezer amerikai pszichiáter és pszichológus gondolja ekként, köztük például Philip Zimbardo is, Orbán azonban más kategória.

Aki képes arra, hogy az EU egyik tagállamát a nyílt színen a magáévá tegye, és utána a saját háztáji gazdaságaként működtesse tovább, arról sok érdekes dolgot lehet mondani, de hogy féleszű volna, azt a legkevésbé. Időnként ugyan annak akar látszani, de csak azért, hogy a hívei úgy érezzék, közülük való. Nem föltétlenül biztos, hogy más populisták is így vannak ezzel, egy részük nyilván azért beszél marhaságokat, mert tőlük csak ennyi telik, ő viszont azért, mert a nyáj – szerinte legalábbis – ilyeneket akar hallani.”
(“Mint a kóla“)

“Hogy a sok szarsággal mi lesz, avval foglalkozzon az, akinek két anyja volt”

“Az Átlátszó friss értesülése szerint már meg is van, hova kerül a könyvtár, a Kilián (korábban Mária Terézia) laktanyába, hova másho­vá. A döntést állítólag már közölték is a főigazgatóval, mégpedig sms-ben, kormányzatunk ugyanis így kommunikál. Hadat üzenni is sms-ben fog Amerikának, ha kihúzzák nála a gyufát.

A Kilián laktanya egyéb­ként vizesedik, amúgy pedig, mint a neve is mutatja, nem könyvtárnak épült, hanem laktanyának, de francba a részletekkel. A könyvtárláto­gató filoszoknak, már ha csakugyan vannak még ilyenek, az új környezet direkt jót fog tenni, segíti őket abban, hogy egy kis fegyelmet ta­nuljanak. Hogy aztán Kossuth, Petőfi, Ady kézirataival, a harminckét corvinával, az Ómagyar Mária-siralommal, a Halotti beszéddel meg a többi szarsággal mi lesz, avval foglalkozzon az, akinek két anyja volt.

A nemzeti kultúra nem porosodó papírtömeg, hanem eleven valóság, Orbán Viktor hozta létre és tartja fenn például Sportlétesítmények a kultúra szolgálatában programmal meg a hasonlókkal.”
(“Zsindelyezik a kaszárnya tetejét“)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét