Ettől garantáltan eldobod az agyad: Trump, az időutazó

Világszerte egyre nagyobb csoportok bizonygatják, hogy a Trump-família időutazó. Az elképesztő állítást az elmélet kiagyalói egy 19. századi író két könyvére alapozzák.

Az ifjú Trump utazása földalatti világokba

A történet lényege röviden: adott egy Ingersoll Lockwood nevű, 19. századi szerző, akinek két könyvében is “megmagyarázhatatlan” egybeeséseket talált az internet népe a 2010-es évek végén. Ezek a könyvek:

– Trump báró csodálatos föld alatti utazása (1893)
–  1900: az utolsó elnök (1896)

A regények és mostani világunk közötti párhuzamokról a Newsweek egy 2017-es cikke számolt be – írja a blog. A cikkben többek között megemlítik, hogy az első Lockwood-könyv főszereplőjét úgy hívják, mint a mostani elnök fiát – igaz, egy r betű hiányzik a nevéből. Baron Trump kalandozásainak inspirálója egy Don (!) nevű mester 15. századi kézirata, amely szerint a Föld belsejében lakott világok rejtőznek, és e világok bejárata Oroszországból (!) nyílik. Ezen irományon felbuzdulva hagyja el a kis Baron a Trump-kastélyt (!), és indul oroszországi felfedező útjára. Nem mellesleg – így az elmélet kiagyalói – ez a Baron Trump a könyv illusztrációi szerint nem kis mértékben hasonlít Donald Trump amerikai elnök Barron nevű fiára.

trump

Az utolsó elnök

Az utolsó elnök című szatirikus novella cselekménye egy novemberi választás után kezdődik, amikor is New Yorkot anarchisták és szocialisták által vezetett rendbontók forgatják fel, miután az ország élére egy kívülálló elnököt (!) választanak. Haragjuk egyik célpontja egy Ötödik sugárúton álló hotel; itt található a valóságban a Trump Tower is. A könyvből később az is kiderül, hogy az elnök “egyik tanácsadóját” (Lafe) Pence-nek hívják, ami pedig a mostani alelnökre, Mike Pence-re emlékeztetheti az olvasót.

E néhány hasonlóságot látva cuppant rá az internet  Ingersoll Lockwood neten is elérhető könyveire, további “jeleket” keresve bennük.

A kutakodás közben valahogy egyszer csak felbukkant többek között az a komolyan nehezen vehető, inkább trollkodásnak látszó elmélet is, miszerint a regénybeli Trumpok időgép segítségével mentették át hatalmukat napjainkra. A történet nemrégiben – folytatódik a blogbejegyzés- megjelent magyar változata pedig a feltaláló ugyancsak különös életű különc  Nikola Teslát és Trump nagybátyját, John G. Trumpot is bevonja az elméletbe, további “utalásokkal” erősítve ezzel az időutazós teóriát.

Nem név, hanem rang (némi buktató)

Az első regény főszereplőjének például nemcsak egy r betű hiányzik a nevéből az igazi

Trump-fiúval való teljes névazonossághoz, hanem még csak nem is Baron a neve. Teljes neve Wilhelm Heinrich Sebastian Von Troomp, a Baron pedig a titulusa, vagyis Trump báró.
Hasonlóan nagyvonalú volt a Newsweek a Donaldra emlékeztető Don név felidézésekor: a szóban forgó spanyol mester teljes neve ugyanis Constantino Bartolomeo Strepholofidgeguaneriusfum. Akit röviden csak Don Fumnak, azaz Fum úrként emlegetnek a regényben.
A teória magyar változatában megemlítik azt is, hogy Az utolsó elnökben “Baron Trumpnak volt egy tanácsadója, aki Pence néven szerepel a regényben: Lafe PENCE. Donald Trumpnak is van tanácsadója, akit ő választott maga mellé: Trump első nemzetbiztonsági tanácsadójának neve: Michael Pence is hasonló néven futott.” Az utolsó elnökben ezzel szemben semmiféle Baron Trump nincs, a kis Trump báró a szerző előző könyvének főhőse. Az utolsó elnökben szereplő Bryan elnöknek ugyan valóban van egy Lafe Pence nevű minisztere, de míg ő mezőgazdasági miniszter, a valós életbeli Michael Pence alelnök.
Ami pedig az Ötödik sugárutat illeti: semmi különös nincs abban, hogy egy 1896-os regényben egy itteni hotelt emlegetnek az elitellenes tüntetők célpontjaként, tekintve hogy a környék már a 19. század végén előkelő éttermek, boltok és hotelek helyszíne volt (a szintén ott található Waldorf-Astoria például 1893-ban épült).

Az időutazó Trump-konteo születése

Mindent egybevetve ezzel a “jóslattal”, “bizonyítékkal”, vagy épp “érdekességgel” kapcsolatban ugyanazt lehet elmondani, mint minden hasonló “időutazó” elméletről: készítői, terjesztői találomra szemezgetnek az elméletükbe illő anyagokból és kihagyják azokat, amelyek nem illenek bele. A Snopes.com szerint például Ingersoll Lockwood könyveiben felbukkannak óriás teknősök, párhuzamos dimenziók, egy fiatal, Bryan nevű elnök, egy William M. Stewart nevű külügyminiszter, de az elmélet kiagyalói inkább csak Baronra, Donra, Oroszországra, az elégedetlenségükben romboló balosokra és a Pence nevű agrárminiszterre koncentrálnak. Fejeződik be a rém tanulságos bejegyzés, ami megmutatja, egy konteo képződés autonómiáját.

(Forrás: IgenDe/Marinov Iván Urbanlegends.hu blogja)

Trump

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük