Mi vezette Tinit és Levit “a” Demeter barlangjába

Lukács Ákos, a Munkások Újsága portálján elmélkedik a sokak által értelmezhetetlennek vélt fénykép kapcsán, amin a NER Aczél Györgye (bocs, Aczél Elvtárs!) Demeter Szilárd látható Bródyval és Szörényivel.

Min csodálkozunk?

Nagyobb meglepetésnek az eddig (és eztán is) kérlelhetetlen köztársaságpárti Bródy János döntése látszik, hogy egyáltalán hajlandó volt nemcsak elmenni ehhez a kultúrnyikhoz, de még fotózkodni is vele. Szörény is csak részben érthető, hiszen Ő konzervatív ugyan,de többször is megtagadta Orbán rendszerét.  És most mégis, mind a ketten ott feszítenek a képen. A macska rúgja meg.

Így elmélkedik minderről a MUON

Érdekes fotó ez… vajon mit jelent, hogyan kell értelmeznünk? Az nyilvánvaló, hogy a diktátor – írott és elektronikus médiák, a kultúra, a Színiegyetem legutóbbi bekebelezése után – most a legszélesebb tömegeket megérintő területre tenyerelt rá mocskos kezével. Hatalomvágya, hatalmának megtartása mindennél lényegesebb szempont – egyébként képtelen lenne a cihában tartani bűnszövetkezetével összetarhált megszámlálhatatlan vagyonát s főleg elkerülni maga és bandája felelősségre vonását.

Elkészült ez a fotó, ahol a miniszterelnöki „niemand” (Demeter Szilárd többszörös kulturális rabszolga) büszkén álldogál a hazai popzene két legnagyobb ikonja között szimbolizálván, hogy lám ők is csatlakoztak a „társadalmiasítási” mozgalomhoz.

Könyörgöm, tegye fel a kezét, aki érti e kifejezést, pláne, hogy amúgy is a legszélesebb tömegek által közkedvelt, hallgatott műfajról van szó, amelyet jobb nem piszkálni, ha nem akarunk a múlt évtized „futtatottjaihoz” hasonló dilettánsokat.

Nevük hallatán nincs ajtó, amely ne nyílna ki…

Arról nem beszélve, hogy mit akarnak e két 70 év felett járó Kossuth-díjastól – mit akarnak rajtuk társadalmiasítani – mikor teljes életművel a hátuk mögött, a ’60-as évek ifjúsági ellenkultúrájának éllovasaiként, a magyar nyelvű beat-, pop-, rockzene meghonosítójaként, a Kelet-Európai népzenei motívumok, hagyományok fúziójával elsőkként jelentkeztek itthon.

Nevük hallatán nincs ajtó, amely ne nyílna ki…

Mindkettejük politikai nézeteit jól ismerjük, ezért maradjunk annyiban: nem fideszesek, nem orbánisták! Sose álltak a manapság oly népszerű seggnyalók táborába – se valaha, se azóta. Sőt…
Az a gyanúm, konzultálni hívhatták őket s ennek kapcsán Demeter aljasul felvethette:

”jujj, szabadna egy közös fotót?”

Amióta megjelentették a Facebook-on – rajongóik ízekre szedik mindkettőjüket! Valószínűleg ez is volt az eredeti cél, a Fidesztől megszokott karaktergyilkosság. Felteszem, Tini és Levi még csak nem is gondoltak erre az esetlegesen nekik felróható vetületre s arra, hogy Demeter saját “nagyságát” építi általuk, bizony “behúzta őket a csőbe”. Magyarázkodhatnak, mégis úgy jártak, mint az egyszeri Kovács, aki talált egy kabátot, kezében látva elterjedt róla, hogy kabátlopási ügybe keveredett…

Mit jelenthet ez a kép, ha egyszer fordul a kocka?

Valaha Muráti Lilinek, Szeleczky Zitának, Karády Katalinnak örökre, Páger Antalnak hasonló ártatlan fotó miatt kellett utóbb tíz évre Argentínába emigrálnia a hirtelen politikai kurzus-, valójában rendszerváltás okán. Jó tudni, az a bizonyos kocka nagy tempóval pörög ismét s mindegy, melyik oldalán áll meg, mert a jelenlegi hatalmi diktatúrát bizonyosan agyonnyomja!- fejeződik be a MUON cikke.

(A cikk eredetileg a Munkások Újsága portálon jelent meg.)

Demeter

 

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük