Ettől lesz igazán magas a vérnyomása: a bevont gyógyszert tízszer drágábbal pótolják!

Ahogy arról  a Városi Kurír is hírt adott, az Országos Gyógyszerészeti Élelmezésügyi Intézet (OGYÉI) visszavonatta a nagyon népszerű, ám valsartan tartartalmú vérnyomáscsökkentő készítményeket, mert rákot okozhatnak. Jön helyettük a tízszer drágább!

Drágább lesz! – Nem kicsit, nagyon

A HVG most arról ír, hogy a lecserélt gyógyszer árának tízszeresét, vagy akár hússzorosát kellene kifizetni a helyettesítő orvosságért, ezek ugyanis már nem élveznek TB-támogatást.

Az sem megoldás, hogy valaki egyszerűen abbahagyja a gyógyszer szedését, mert az még annál is nagyobb bajt okozhat, mint az amiért kivonták a forgalomból. A szennyezett vérnyomáscsökkentő gyógyszer átmenet nélküli elhagyása infarktust, vagy akár stroke-ot  is okozhat. Ugyanakkor ajánlott néhány héten belül a kezelőorvos javaslatára más, hasonló hatású orvosságra átállni – érvelt a helyettesítő gyógyszer mellett az OGYÉI, egybehangzóan az Európai Gyógyszerügynökséggel.

Nem vigaszként, de ez a világ három legdrágább gyógyszere

penz-es-gyogyszerek

Glybera

A Glybera olyan génterápiás gyógyszer, amellyel a felmenőktől örökölt lipoprotein lipáz hiánnyal(LPLD) diagnosztizált felnőtt betegeket kezelik. Ez egy ritka genetikai rendellenesség, amely nagy zsírkoncentrációt eredményez a vérben. A gyógyszert a holland Uniqure gyógyszergyár fejlesztette ki. Költsége meghaladhatja az évi 1 millió dollárt (mindegy 260 millió forintot).

Ravicti

A Ravicti szintén genetikai eredetű megbetegedések, a karbamid-ciklus rendellenességek (UCD) kezelésére szolgál. Ez a zavar megakadályozza, hogy a szervezet megszabaduljon az ammóniától. A toxikus anyag felhalmozódása pedig agykárosodáshoz és halálhoz vezethet, így a betegséget nem lehet kezeletlenül hagyni. Kérdés, hogy a Horizon Pharma által kifejlesztett szerért (amely hétféle UCD esetében alkalmazható) ki képes évi 794 ezer dollárt (körülbelül 206 millió forintot) fizetni.

Spinraza

A világ hét legdrágább gyógyszere közül a legfrissebb a Spinraza, amely a spinális izomatrófia(SMA)  ellen vethető be. A Biogen gyártja a gyógyszert, amelyet eredetileg a Ionis Pharmaceuticals fejlesztett ki. A Spinraza a kezelés első évében 750 ezer dollárba (195 millió forintba) kerül. A költség az első kezelést követően 375 ezer dollárra csökken, mert több injekcióra van szükség az első évben, mint a következő időszakban.

(VK/HVG/Házipatika)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük