A First Lady bombasiker volt Londonban – Trump pedig elefánt a porcelánboltban

A bál szépe szerepben tündökölt a szlovén származású Melania Trump az elnöki látogatás alkalmából Nagy-Britanniában. Megjelenéséről és ruhakölteményeiről ódákat zengtek a londoni lapok. Férje ellen viszont tüntettek – többek közt az ellenzéki Munkáspárt vezére is.

A kormány egyik minisztere pedig kifakadt: a mamája megtaníthatta volna viselkedni Donald Trumpot! Az elnök ugyanis adott egy interjút megérkezése előtt a legnépszerűbb bulvárlapnak, és ebben vérig sértette a miniszterelnök asszonyt, Theresa Mayt.

Nagy-Britanniának választania kell az USA és az EU között

Donald Trump Angliába érkezése előtt nyilatkozott a The Sun című bulvárlapnak. Elmondta: ha Theresa May kormánya kitart a soft brexit mellett, akkor nem számíthat arra, hogy szabadkereskedelmi egyezményt köthet az Egyesült Államokkal. A soft brexit azt jelenti, hogy Nagy-Britannia, bár kilép az Európai Unióból, része marad az 500 milliós piacnak. A hard brexit hívei kiléptek a brit kormányból, tiltakozásul May miniszterelnök terve ellen. Boris Johnson külügyminiszter is távozott. Róla azt mondta Donald Trump, hogy jó miniszterelnöke lenne Nagy-Britanniának.

A nem épp diplomatikus nyilatkozat nyílt beavatkozás Nagy-Britannia politikai életébe. Trump Theresa May miniszterelnök első washingtoni látogatása alkalmából ígérte meg a szabadkereskedelmi egyezményt – mint amely kárpótolhatná Nagy-Britanniát azért, hogy elveszíti az EU 500 milliós piacát. Sok multi döntött úgy, hogy áthelyezi tevékenységét Nagy-Britanniából Írországba vagy a kontinensre, ha a hard brexit valósul meg. Ezért döntött Theresa May miniszterelnök a soft brexit mellett. Kérdés, hogy mit szól mindehhez az Európai Unió brüsszeli központja?

Az elnök aztán Londonban sietett megcáfolni saját magát, de mindenki értette a finom célzást.

Donald Trump fel akarja darabolni az Európai Uniót, melyet veszélyes vetélytársnak tekint.

Ezért az amerikai elnök tudatosan sérti meg a diplomáciai protokollt, hogy ezzel nagyobb népszerűséget szerezzen magának az Egyesült Államokban. Novemberben választások lesznek Amerikában. Fennáll a veszélye annak, hogy Trump pártja, a republikánus kisebbségbe kerül a kongresszus valamelyik házában. Ez pedig jelentős mértékben korlátozná Trump cselekvési lehetőségeit. A 72 éves elnök nyolc évig akar a Fehér Házban lakni. Utána pedig lányának, Ivanka Trumpnak szeretné átadni a stafétabotot, mint az Egyesült Államok első női elnökének.

Lengyel Miklós

Globoport

Kapcsolódó:

Trump nem ért egyet Theresa May-jel, szívesen látná Boris Johnsont a brit kormányfői székben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest