Frissítve! EU-tisztújítás

Trócsányi Lászlónak a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős tárcát szánja az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen, aki kedden mutatta be a novemberben hivatalba lépő testület tervezett összetételét.

Navracsics volt az előző ciklusban uniós biztos

Ezt a portfóliót eddig az osztrák Johannes Hahn tartotta kézben.

A volt igazságügyi miniszter Trócsányi elődje, Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztos volt az előző ciklusban.

Az olasz Paolo Gentiloni gazdasági, az ír Phil Hogan kereskedelmi, a francia Sylvie Goulard belső piaci biztos lesz a novemberben hivatalba lépő Európai Bizottságban – jelentette be Ursula von der Leyen megválasztott elnök.

Három ügyvezető-alelnök lesz az új Európai Bizottságban

A holland Frans Timmermans, a dán Margrethe Vestager és a lett Valdis Dombrovskis is úgynevezett ügyvezető-alelnök lesz a novemberben hivatalba lépő Európai Bizottságban – jelentette be Ursula von der Leyen megválasztott elnök kedden Brüsszelben.

Az új testületben nyolc alelnök lesz, közülük a három ügyvezető-alelnök kettős funkciót lát majd el, egyrészt felelősek lesznek a meghirdetett munkaprogramban szereplő három kulcstéma valamelyikéért, másrészt biztosi feladatokat is betöltenek.

Timmermans koordinálja majd

az európai zöld megállapodással kapcsolatos munkát, ő lesz felelős a klímapolitikáért is.

Vestager koordinálja majd a digitális kornak megfelelő Európa programját, és egyúttal továbbra is betölti majd a versenyjogi biztosi posztot.

Dombrovskis koordinálja majd az emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységeket, és egyszersmind ő lesz a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztos.

A nyolc alelnöki pozíció közül négy a dél- és a kelet-közép-európai régiónak jutott

A bejelentett három ügyvezető-alelnök mellett öt „szimpla” alelnök lesz az új testületben.

Egyikük a spanyol Josep Borrell, aki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője lesz. Mellette a cseh Vera Jourová az „értékek és átláthatóság”, a görög Margarítisz Szkínász az „európai életmód védelme”, a szlovák Maros Sefcovic az „intézményközi kapcsolatok és tervezés”, míg a horvát Dubravka Suica a „demokrácia és demográfia” nevű portfóliót kapta.

Ez azt jelenti, hogy a nyolc alelnöki pozíció közül négy a dél- és a kelet-közép-európai régiónak jutott.

„Egy be, egy ki” elve

A megválasztott elnök felkérte a leendő biztosokat, hogy minden egyes tagországba látogassanak el hivatali idejük első felében. Emellett aláhúzta, hogy a biztosi testület ülései papírmentesek és digitálisak lesznek, továbbá az „egy be, egy ki” elvének fontosságát is kiemelte, ennek célja, hogy minden új jogszabály elfogadásával párhuzamosan hatályon kívül helyezzenek egy másikat, így könnyítve meg az emberek és a vállalkozások életét.

„Ez a csapat az európai út formálója lesz: bátran fellépünk a klímaváltozás ellen, továbbfejlesztjük a partnerségünket az Egyesült Államokkal, definiáljuk a mind magabiztosabb Kínához fűződő viszonyunkat, továbbá megbízható szomszédok leszünk, például Afrika számára. Csapatom képviselni fogja az értékeinket és a világszínvonalú normáinkat” – közölte Ursula von der Leyen.

DK: Trócsányi minden uniós biztosi pozícióra alkalmatlan

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke bejelentette, hogy az unió bővítéséért és szomszédságpolitikájáért felelős biztosi posztot szánja a magyar kormány jelöltjének. A DK álláspontja szerint Trócsányi László, Orbán minden demokrácia- és jogállamellenes törekvését kiszolgáló igazságügy minisztereként alkalmatlan arra, hogy az Európai Bizottság tagja legyen.

Mivel a Bizottság elnökének nincs lehetősége megválogatni az uniós biztosokat – hiszen a tagállamok jelölik őket –, ezért Ursula von der Leyennek nem volt más választása, mint hogy a  leggyengébb biztosi posztok egyikét adja Orbán emberének.

Trócsányi biztosi helye egész Európa, benne Magyarország szégyene lenne

Uniós bővítés nincs napirenden, ezért a bővítési biztosi poszt befolyása rendkívül csekély. Míg a cseh, a szlovák és a horvát kormány jelöltje európai bizottsági alelnöki posztot kap, a lengyel jelölt pedig az egyik legfontosabb területet fogja irányítani, addig Orbán jelöltjének csak ez jutott – mindez jól mutatja Orbán EU- belüli „befolyását”.

A DK EP-képviselői mindent megtesznek azért, hogy Trócsányi László ne lehessen az Európai Bizottság tagja. Mert az egész Európa, benne Magyarország szégyene lenne.

(Forrás: MTI, MTI/OS)

megosztás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük