Ez nem vészhelyzeti kormányzás, csak loholás a népakarat után, legyen az bármi!

Az ország kormány-kompatibilis része nagy megelégedettséggel veszi tudomásul Orbán újabb és újabb vészhelyzeti rendelkezéseit. A kormánypárti szavazók -mert tévedés ne essék, Orbán minden cselekedete nekik szól- észre sem veszik, hogy a regnáló nem vészhelyzeti forgatókönyvet hajt végre, hanem a népakaratot követve dönt.

Hol a koncepció?

A kérdésre a rövid válasz: sehol. A kormány alighanem méregeti a közhangulatot és ezeknek a statisztikáknak az elemzése közben dönt mindig arról az intézkedésről, amit a népfelség többsége éppen szorgalmaz. Ezt a gondolatmenetet látszott többek között az is alátámasztani, hogy március 13-án, pénteken reggel Orbán Viktor a rádiójában még szigorúan keménykedve kiállt azért, hogy botorság lenne bezárni az iskolákat. Azt is  belengette, hogy  az iskolák bezárása a tanév megismétléséhez vezethet, a tanároknak pedig fizetés nélküli szabadságra kellene menniük. Majd eljött az este, és ugyan ő “ugyanazzal a szájával” bejelentette, hogy mégiscsak bezárnak az iskolák. Persze azóta kitalálták, hogy ez nem oktatási szünet, hanem “átállás a digitális oktatásra”, ami persze csak azért működhet, mert a tanárokban működik az elhivatottság, mivel egyébként a rendszer kidolgozatlan.

Na és a kijárási korlátozás?

A koronavírus-járvány kapkodó, össze-vissza kezeléséről mondta Mikecz Dániel, a Republikon Intézet politológusa a Népszavának :

 “…a Fidesz a járványveszély idején is folyamatosan mérésekkel szondázza a közvéleményt, és egy előre kidolgozott szakmai járványügyi forgatókönyv végrehajtása helyett a közhangulat elvárásainak igyekszik eleget tenni. A kormány az iskolák bezárásakor is a tömeges nyomásnak engedelmeskedett, és ugyanígy tesz most, a kijárás korlátozásának bevezetésekor is. (…) a Fidesz tudja: rendkívüli helyzetben az embereket rendkívüli intézkedéseket szeretnének, olyanokat, amelyek kizökkentik a napi rutinból. Mivel a környező országokban már mindenhol születtek lakhelyelhagyási tilalmat vagy korlátozást elrendelő döntések, a magyar kormány is úgy érezhette, népszerűségvesztés nélkül nem hagyhatja ki ezt a lépést. Másfelől azt is felmérte, hogy a teljes tiltás szintén kedvezőtlen módon befolyásolná a megítélését.”

figyu

Pálmai Tamás

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Ez nem vészhelyzeti kormányzás, csak loholás a népakarat után, legyen az bármi!

  • Avatar
    2020.03.28 - 16:00
    Közvetlen hivatkozás

    Egy országvezetőnek, kihez kellene szólni, ha nem a népéhez? Ti beszéltek koncepcióról? Soha nem tudtátok -előző- este, mivel álltok ki -következő-:reggelen! De, igaz-, lehet az volt az igazi-: koncepció! És—, “TI”-: ezt várjátok el a kormánytól! Barmok!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük