Több tízezer étel- és italautomatából még ezerbe sem szerelték be azt az eszközt, amely továbbítja a forgalmi adatokat az adóhatósághoz. A feladattal megbízott Magyar Posta haveri cégeket hoz helyzetbe.Egyetlen határidőt sem tudott betartani a Magyar Posta, azaz több tízezer étel- és italautomatából még ezerbe sem szereltette be azt az eszközt, amely továbbítja a forgalmi adatokat az adóhatósághoz. Emiatt a gépeket szabálytalanul működtetőket súlyos bírság fenyegeti, sőt, januártól le kell szerelniük az online kapcsolat nélküli automatákat. A kormányzat megpróbálja elsikálni az ügyet, az adózás rendjéről szóló 2018-as törvényből már kivették az inkriminált paragrafust, amely elvileg felülírta volna az összes határidőt. Csakhogy a nemzetgazdasági miniszternek életben maradt egy rendelete, amely megerősíti a törvényt.

Több milliárd forint állami pénz folyik át a postán keresztül Fidesz-közeli cégekhez

A 168 Óra információi szerint mégsem jön a büntetéscunami, ugyanis már készül az új rendelet, amely jövő nyárra tolná ki a bevezetés határidejét. De a történet legizgalmasabb része, hogy az üggyel összefüggésben több milliárd forint állami pénz folyik át a postán keresztül Fidesz-közeli cégekhez.

Azon talán nem is érdemes elgondolkodni, vajon miként kerül a Magyar Posta a „kezelő nélküli élelmiszer- és italautomaták” üzemeltetői, valamint a NAV közé közvetítő és felügyelő szolgáltatóként.

Az automatánkénti havi 5000 forintos szolgáltatási díj kifizetése sokak számára vállalhatatlan.

Akadnak cégek, amelyek már elkezdték leszerelni az automatákat azokon a helyeken, ahol a jövőben csak veszteséggel tudnák őket üzemeltetni, mások pedig áremelésre készülnek, hogy kitermeljék az online pénztárgépek tarifájánál magasabb új költséget.

Jelenleg csaknem negyvenezer automata működik az országban, ebből 27 ezer esetében jelezték az üzemeltetők, hogy rá akarják kötni azokat a NAV rendszerére, iparági szereplők szerint azonban mire lezárul a folyamat, ebből a kontingensből is rengeteget le fognak szerelni az üzemeltetők.

Aztán jöttek a fideszesek

A törvényben megadott menedékes felügyeleti szolgáltatói feladat ellátásához a Magyar Postának be kellett szereznie a saját informatikai rendszeréről szóló tanúsítványt. A posta ezt a munkát a Rogán Antal feltaláló társaihoz köthető Hunguard Kft.-re bízta, nem is tudta volna másra, ugyanis a vonatkozó miniszteri rendelet miatt kizárólag ez a cég végezhette.

A szoftverek beszerzésére csak augusztus végén írt ki közbeszerzési pályázatot a Magyar Posta, elég furcsa tehát, hogy a majdani pályázat nyertese már szerepelt a korábban kiadott tanúsítványban. Minden arra utal, hogy az üzletet előbb nyélbe ütötték, s utóbb eljátszották hozzá a közbeszerzést.

A szoftver magyarországi forgalmazója a francia Sagemcom Energy and Telecom SAS leánya, a Sagemcom Magyarország Kft., amelynek ügyvezető igazgatója Dubi Zoltán, aki a kft.-nek korábban tulajdonosa is volt.

Dubinak közös cége volt Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével, ami elég sokat javított az esélyein.

A posta első körben 15 ezer, afe-fogadásra alkalmas Adóügyi Kommunikációs Rendszert vásárolt a Sagemcomtól, és további 13 ezerre opcionálisan szerződött, illetve abban az esetben is egészhavi licencdíjat számít fel az afe-egységek után, ha azok csak egy napot működtek. Az opcionális lehetőségeket is tartalmazó szerződés keretösszege 3,92 milliárd forint plusz áfa.

A szóban forgó szerződésben nevesített alvállalkozó a MobilSign Kft., amely megint csak Rogán Antal feltaláló barátjához, Csík Balázshoz köthető.

Az állam csak veszít a fehérítéssel

S hogy mennyi pénzről van szó, a 2,6 milliárd forint állami támogatás és 3,9 milliárd forintos megbízás mellett?

Egy-egy afe, azaz adattovábbító eszköz üzembe helyezése nettó 22 ezer forint, és van egy évenkénti 20 ezer forint plusz áfa felülvizsgálati díj is. Az afe automatánként összesen 120 ezer forintba kerül, erre ugyan lehet uniós pályázati forrást szerezni, ez azonban üzemeltetőnként legfeljebb ötszáz automatára adható, miközben több iparági szereplőnek három-négyezer gépe van. Ez tehát újabb, akár félmilliárdos költséget jelenthet a nagyobb üzemeltetőknek.

Piaci szereplőktől úgy tudjuk, az ital- és ételautomata-ágazat forgalma évi 25 milliárd forint, amely jelentősen csökkenhet azzal, hogy a ma még működő automatáknak nagyjából a felét le fogják szerelni. Ez pedig azt jelenti, hogy

a fehérítés érdekében elköltött állami pénzek sosem térülnek meg csupán attól, hogy megszűnik az áfa- és járulékfizetési kötelezettség kikerülése.

Becslések szerint a be nem fizetett adók aránya csak pár százalék.

(forrás: 168 Óra)HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét