Fidesz-magyar tankönyvszótár

A Szülői Hang Közösség segíti azokat, akik szeretnék megérteni a kormányzat tankönyvekkel kapcsolatos kommunikációját, ami sokszor a valóságtól elrugaszkodottan, egy nehezen érthető Fidesz-nyelven zajlik. A kormány április 2-i nyilatkozatában a Fidesz-nyelv végképp önálló életre kelt és függetlenítette magát a valóságtól.

Az alábbiakban a szuloihang.hu összeállítását olvashatják:

Fidesz-magyar tankönyvszótár

Fidesz-nyelv Magyar
Ingyenes tankönyv Kölcsöntankönyv, amelyet év végén vissza kell adni. Ezekbe elvileg nem lehet jegyzetelni, ha pedig sérültek vagy beírásokat tartalmaznak, a szülőknek saját költségen kell pótolni a kiadványokat. A gyakorlatban azonban az év elején kiosztott használt könyvek több mint felében maradnak zavaró beírások, így sok szülő inkább mégis megveszi a könyvet.
Az ingyenes tankönyvellátás bevett gyakorlat az EU-ban Sok EU-s országban úgy biztosítanak ingyenes tankönyveket, hogy a tanárok széles és minőségi választékból válogathatnak akár magánkiadású tankönyveket is. Eközben az EU-ra hivatkozó magyar intézkedés se a minőséget, se a széles választékot nem biztosítja, és az ingyenesség helyett csak használt kölcsönkönyveket kapnak a gyerekek.
Egy-egy tanuló esetében 10-15 ezer forintos terhet vesznek le a családok válláról. A rászorulók korábban is térítésmentesen kapták a könyveket, így az intézkedéssel a kormány az arra rá nem szorulókat támogatja, melynek következtében most már a sokmilliós fizetéssel élők is megkaphatják ugyanazt a támogatást, mint a közmunkából tengődők.
12 milliárd forintot fordítottunk az állami tankönyvekre, amit nem kell a magyar családoknak kifizetniük. A magyar családok adó formájában fizetik ki az állami tankönyvek költségét.
A magánkiadók sokmilliárdos profitot termeltek a tankönyveladásból. Nem átlátható, hogy az állami tankönyvekre fordított EU-s és állami összegek milyen hatékonysággal lettek elköltve, és a tankönyvpiac államosítása megtérül-e figyelembe véve az állami könyvek minőségét is.
A tankönyvjegyzékben idén egyetlen területen volt változás: a jegyzék lezárásának időpontja február 15-ére került át. A tankönyvjegyzékről lekerültek a nem állami kiadású közismereti tankönyvek, de a kormány szeretné, ha erről minél kevesebben tudnának. A tankönyvjegyzéken nem állami könyvekből gyakorlatilag csak nyelvkönyvek, szakképzési, hit- és vallásoktatási, valamint speciális igényeket kielégítő (nemzetiségi, SNI-s) könyvek maradtak.
Az Oktatási Hivatal elnöke visszautasította, hogy a kínálat nagymértékben szűkült volna. 1. jelentés: Az Oktatási Hivatal elnöke szerint nem számít nagymértékű kínálatszűkülésnek pl. sok matematika, magyar, történelem, fizika, kémia, biológia, földrajz könyv eltűnése a listáról, hiszen továbbra is van pl. cukrászati, gépipari, vendéglátóipari szakképzési tankönyv.
2. jelentés: Az Oktatási Hivatal elnöke szerint nem számít nagymértékű kínálatszűkülésnek az, hogy a kormányzat törvénybe iktatta, hogy tantárgyanként legfeljebb kettő tankönyvet tartalmazhat a tankönyvjegyzék, amit úgy állítottak össze, hogy ez a két tankönyv csak állami kiadású lehessen.
Csaknem 3000 cím szerepel a jegyzéken, és ezek mintegy fele nem állami kiadású. 2754 cím szerepel a jegyzéken, melynek kevesebb, mint harmada nem állami kiadású, és ezek között számos egyházi kiadású is található.
Az oktatási államtitkár az intézkedés céljaként jelölte meg, hogy egyenlő esélyt biztosítsanak minden diák számára. Az intézkedés tovább növeli az esélyegyenlőtlenséget. Nem lehet jó ugyanaz a könyv mindenhol, az ország minden pontján, minden iskolában, minden iskolatípusban, minden gyereknek. Az esélyegyenlőségre a differenciálás vezet, az, ha mindenki azt kapja, ami neki való, és ezáltal tud fejlődni.

Ha olyan jelenségnek keresné a magyar megfelelőjét, amit a fenti felsorolásban nem talált, ide kattintva rengeteg érdekes szómagyarázatot talál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük