Ha létezik a mézzel sült alma mellett más ikonikus zsidó édesség, az a flódni. Lássuk, hogy készül az igazi kóser süti!
Hozzávalók
60 dkg liszt
24 dkg vaj (vagy 20 dkg libazsír)
85 g porcukor
2 tojássárgája
egy csipet só
15 dkg nagyon hideg víz, vagy kóser fehérbor (libazsír esetében 17 dkg víz vagy bor)
A flódni tésztája vízzel vagy fehér borral készül és sütés előtt egy éjszakát hűteni kell!
Diós töltelék:
20 dkg dió apróra aprítva
5 dkg mazsola durvára aprítva
18 dkg cukor
10 dkg víz (1 dl)
Mákos töltelék:
17,5 dkg frissen darált mák
7 dkg cukor
9 dkg víz (majdnem 1 dl)
1/2 narancs reszelt héja
Szilvalekvár:
50-75 dkg szilvalekvár, ha túl sűrű, nagyon kevés vízzel hígítva
Alma töltelék:
1 kiló alma meghámozva, vékony szeletekre vágva
1 ek. méz
1 ek. cukor
1 ek fahéj
5 szem szegfűszeg (teatojásba téve)
1,5 dl fehér kóser bor
zsemlemorzsa (1 ek, amennyi a felesleges folyadékot felszívja)
Kenéshez:
1 tojás sárgája
2 ek tej vagy víz
Flódni még szeletelés előtt
A kész flódni felszeletelve nagyon jól fagyasztható
A következő oldalon megtudhatja, hogy készül a Flódni, klikkeljen!