Connect with us

Etető

Flódni recept – Hogy édes legyen az 5783-as a zsidó újév, a Rosh Hasana!

Megosztás

Ha létezik a mézzel sült alma mellett más ikonikus zsidó édesség, az a flódni. Lássuk, hogy készül az igazi kóser süti!

Flódni recept - Hogy édes legyen az 5783-as újév, a Rosh Hasana!
Megosztás

Vigyázz, meleg….!

8., A tepsit sütőpapírral kibéleljük úgy, hogy a két hosszabbik oldalán 5-5 centit kilógjon a papír. Így miután megsült a flódni, könnyen ki lehetett emelni a tepsiből.

A sütőforma aljára teszünk egy réteg hideg, hűtőböl kivett tésztát, rákenjük a diós masszát, erre jön a második réteg tészta, amit alaposan lenyomkodunk, hogy ne maradjon alatta levegő. Megkenjük a mákkal, aztán újabb tészta lapot helyezünk rá. Erre tesszük az almát, a következő tésztát, végül a lekvárt és az utolsó, ötödik réteg tésztát.

Sokan a lekvárt csak az alma tetejére kanalazzák, vagy a diót hagyják legfelülre, és arra teszik a lekvárt, így megspórolnak egy réteg tésztát. Ebben az esetben érdemes nem vastagabb lapokkal dolgozni, hanem 1/5-del kevesebb tésztát készíteni.

Az utolsó réteg tésztát lekenjük a tojássárga és a tej (víz) keverékével, és 20 percre visszatesszük a sütőbe az egész tepsi flódnit.

9., Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, betesszük a flódnit, és 10 percig sütjük. A hőmérsékletet csökkentjük 175 fokra és további 50 percet sütjük a sütit. Sütőből kivéve legalább egy órát pihentetjük, mielőtt betennénk a hűtőbe.

10., A megsült flódnit felszeletelés előtt egy éjszakára érdemes hűtőbe tenni, hogy a sok töltelék megszilárduljon. Sokkal jobb lesz így nem csak szeletelni, de enni is.

Forrás: Respublika

Ilyen is van!

Friss!

Szerző

3 of 3Next
Use your ← → (arrow) keys to browse