Fluor: most könyvet égetünk, jövő héten akasztani fogunk? Mi a terv?

Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese a napokban egy fotót tett közzé arról, ahogy ledarál egy mesekönyvet, amelyben többek között szerepelnek benne LMBTQ karakterek is.

Fluor Tomi reakciója

A Meseország mindenkié című könyvben ismert mesék átiratai szerepelnek, a Labrisz kiadó leírása szerint olyan hősökkel, akik valamilyen stigmatizált vagy kisebbségi csoporthoz tartoznak. A 24.hu megkereste az üggyel kapcsolatban Karácsony Tamást, vagyis Fluort is.

“Dúró Dóra ledarált egy olyan könyvet, ami alapjaiban az elfogadásról szól, például arról, hogy ne csúfold a fogyatékkal élőt, ne legyél előítéletes a romákkal és legyen benned érzékenység az öregek felé. Szerinte ezek aberrált dolgok, és számára csak a tökéletes magyar ember tekinthető embernek. Az igazi kérdés az, hogy neki miért fáj ennyire az, ha valaki nem heteroszexuálisnak születik. A homoszexualitás nem egy kór, ami fertőz és mindenkit elbuzít, aki egy pillanatra nem figyel oda, hanem egy dolog, amivel születik az ember és az égvilágon senkinek nem árt. Ellentétben azzal, ha valaki náci, azzal általában nem születünk, viszont elég sok embernek ártott már”

– nyilatkozta a portálnak Fluor, aki hozzátette, szerinte elég gyenge jellemnek kell lenni ahhoz, hogy a gyűlöletből eszkábáljunk identitást, illetve hogy szegényesnek tartja azt, ha valaki csupán arra büszke, hogy egy adott földrajzi pontra születik és közben mindent utál ami nem olyan, mint ő.

Tele van az egész ország frusztrációval….

“Az a szülő pedig, aki azt gondolja, hogy a gyereke egy mesekönyv vagy egy tévéműsor hatására változik meg, esélyesen nem teremtett meg egy stabilt bázist számára. Tele van az egész ország frusztrációval, gyűlölettel, egyre nagyobbak a szakadékok, legalább az a kibaszott meseország hadd legyen mindenkié, ha már úgyis pártok mondják meg, hogy ki a magyar meg ki nem. Most könyvet égetünk, jövő héten akasztani fogunk? Mi a terv?”

– tette hozzá.

Forrás

Háttér….

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője és elnökhelyettese szeptember 25-én (múlt pénteken) egy sajtótájékoztató keretében ledarálta a Meseország mindenkié című mesekönyvet. Dúró a sajtótájékoztatón, amit saját Facebook-oldalán is közzétett, elmondta: pártja nem tűri,

„hogy a gyerekeket kitegyék a homoszexuális propagandának már azzal is, hogy a mesekönyvekbe csempészik be az abnormális életformát, ami így hazugság, hiszen a magyar kultúrának nem részei a homoszexuális királyfik„.

Dúró azt nem említette, hogy a kötetben más csoportok – idősek, romák, fogyatékkal élők, stb. – élethelyzetére is reflektáló meseátiratok is szerepelnek, így az sem derült ki, ezek a csoportok sem részei-e a magyar kultúrának.

Az elmúlt napokban többen is bírálták a könyvmegsemmisítő akciót, Tompa Andrea író, a kötet egyik szerzője például posztjában úgy fogalmazott:

„a gyermekeknek nem a mese káros. Hanem a szeretethiány, az elhanyagolás, és főleg az erőszak bármilyen formája. Könyvet megsemmisíteni pedig erőszak. „

Hétfőn pedig a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöksége adott ki közleményt, amiben elítélik Dúró akcióját. Mint írják:

„A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése megdöbbenve értesült róla, hogy a Magyar Országgyűlés egy képviselője nyilvánosan megsemmisített egy könyvet, – pusztán azért, mert nem értett egyet annak tartalmával. Minden könyv kritizálható, ezt egy politikus a legszélesebb nyilvánosság előtt bármikor megteheti. A politikai célú könyvrombolás azonban Magyarország és Európa legszégyenletesebb történelmi emlékei közé tartozik. Nem egyszerű véleménynyilvánítás, hanem közösségvállalás a náci könyvégetők és a kommunista könyvzúzdák örökségével. El a kezekkel a könyvektől!”

A Labrisz Leszbikus Egyesület gondozásában kiadott gyerekkönyv egyébként jelenleg több helyen csak előrendelhető, ugyanis elkapkodták. Nem biztos, hogy Dúró Dóra ezt akarta elérni akciójával…

Forrás

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők közleménye:

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése megdöbbenve értesült róla, hogy a Magyar Országgyűlés egy képviselője nyilvánosan megsemmisített egy könyvet – pusztán azért, mert nem értett egyet annak tartalmával. Minden könyv kritizálható, ezt egy politikus a legszélesebb nyilvánosság előtt bármikor megteheti. A politikai célú könyvrombolás azonban Magyarország és Európa legszégyenletesebb történelmi emlékei közé tartozik. Nem egyszerű véleménynyilvánítás, hanem közösségvállalás a náci könyvégetők és a kommunista könyvzúzdák örökségével. El a kezekkel a könyvektől!

nyeregben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük