Rogánt reptették, most százmilliókat kaszálnak az egészségügyön

Feltűnően gáláns szerződést kötött a Fly-Coop Légiszolgáltató Kft.-vel az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Akkor is utalnak havonta 25 milliót a propagandaminisztert helikoptereztető cégnek, ha gépei fel sem szállnak. 

Feltűnően gáláns szerződést kötött a kadarkúti repülőtérre bejegyzett Fly-Coop Légiszolgáltató Kft.-vel az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). A Népszava információi szerint ugyanis a cég akkor is évi 300 millió forinthoz jut, ha gépei ki sem gurulnak a hangárból.

Mint emlékezetes, a Fly-Coop az a cég, amelyik 2016-ban Rogán Antalt, feleségét és gyermeküket helikopterrel szállította egy nyírségi lakodalomra. Rogán először letagadta a helikopteres túrát, majd amikor fotók igazolták azt, akkor az volt a magyarázat: felesége cége barterezte az utat. Az ügyet az azóta bezáratott Népszabadság tárta fel.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a Fly-Coop tavaly decemberben elnyerte az ÁEEK 571 millió forintos tenderét. Ez alapján vállalták: folyamatosan rendelkezésre áll majd két darab olyan repülőgép, amely két órán belül fel tud szállni, hogy donorszervet, orvoscsoportot szállítson. Az viszont eddig nem került nyilvánosságra: a Fly-Coop valójában az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) felé teljesít, és ez az állami szervezet havonta 25 millió forintot fizet a cégnek rendelkezésre állási díjként. Ezt az átalánydíjat akkor is megkapja a Fly-Coop, ha gépei egy percet sem töltenek a levegőben. Ha a kft. feladatot is kap, akkor óradíjat számlázhat a fuvarozás időtartamára: a tender szerint a társaságnak 200 órát kell kell teljesítenie évente.

A cég havi átalánydíja már csak azért is figyelemre méltó, mert az OVSZ-nél 2018-ig nem volt szükség rendelkezésre állásra, anélkül is meg tudták oldani a sürgős légi szállításokat: tíz év alatt egyetlen szervdonoráció maradt el szállítási gondok miatt – tudtuk meg a lap az ÁEEK-hoz közeli forrástól.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó:

Vonatra szállhat az eddig helikopterező Habony és Rogán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük