Fontos! Az egyszerűsített receptkiváltás marad, de a felírás szabályai változnak

Megmarad az egyszerűsített gyógyszerkiadás, de…. – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

A veszélyhelyzet megszűnésével elkezdik visszarendezni a gyógyszerfelírás menetét

Kiemelték azonban, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével részben módosultak az eRecept alkalmazásával kapcsolatos szabályok. Megmarad az egyszerűsített receptkiváltás, a TAJ-szám megadásával tehát továbbra is ki lehet váltani a gyógyszereket,

de szeptember 17. után az orvosok nem írhatnak fel gyógyszert a telefonon vagy emailben jelentkező pácienseknek.

Arról is tájékoztattak, hogy a július elseje előtt kiállított eReceptek felírási igazolásai a vények lejáratának végéig továbbra is érvényesek maradnak.

Az igazolást csak a beteg külön kérésére kell kiállítani, 14 év alattiak gyógyszerének rendelése esetén viszont minden esetben szükséges az igazolás. Ezeket idővel felválthatják azon felírási igazolások, amelyeket már nem kötelező NEAK-formavényre nyomtatni, hanem egyszerű fehér, A4-es papíron is elfogadhatók lesznek.

A patika a gyógyszer kiadása után már nem tarthatja meg a felírási igazolást, azt a gyógyszert kiváltó személynek vissza kell adni, hitelt érdemlő megjelöléssel arról, hogy a gyógyszerkiadás megtörtént.

Egyszerűsödött?

Az Emmi szerint emellett a járványügyi veszélyhelyzetben és annak elmúltával is sikeresnek bizonyult az elektronikus egészségügyi rendszer, és a vényfelíráson kívül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) további előnyeként lehetővé vált a leletek, beutalók pontos és gyors elektronikus továbbítása is, így a pácienseknek már nem kell elmenniük a rendelőkbe értük.

Raskó György

Egy hozzászólás itt: “Fontos! Az egyszerűsített receptkiváltás marad, de a felírás szabályai változnak

  • Avatar
    2020.07.25 - 22:17
    Közvetlen hivatkozás

    A háziorvosoknak, saját és betegeik érdekében javaslom az ERODIUM rendszer bevezetését, és akkor továbbra sincs felesleges mászkálás az orvosi rendelőbe!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük