Connect with us

Kerítésen túl

Francia választás: a baloldali pártok szövetsége végzett az élen, Le Penék harmadikak

Francia választás: a baloldali pártok szövetsége végzett az élen, Le Penék harmadikak
Megosztás

Az előzetes felmérések még az egy héttel korábbi első fordulóban a legtöbb szavazatot szerzett Nemzeti Tömörülésnek (RN) és szövetségeseinek jósolták a legtöbb képviselői helyet, de végül harmadik helyre szorultak, és a baloldali pártok szélsőbaltól balközépig érő szövetsége végzett az élen a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott második fordulójában. Az Emmanuel Macron elnök mögött álló pártszövetség komoly veszteségeket szenvedett el, de bejött a második helyre.

Az Ipsos Talan és több más nagy közvélemény-kutató intézet első becslései már jelezték a későbbi sorrendet és az arányokat is

Az 577 választókerületből már 574-ben megvan a végeredmény is (ebből 76 már az első fordulóban eldőlt):

  • az Új Népfront 181-ben,
  • az Együtt! 166-ban,
  • a Nemzeti Tömörülés a szövetségeseivel pedig 143-ben szerzett képviselői helyet.
  • A Köztársaságiak 45-nél járnak.

A pénteken közzétett utolsó felmérések is az RN győzelmét vetítették előre, viszont különösen bizonytalanná tette, végül mennyi választókerületben tudnak nyerni, hogy több mint kétszázban léptek vissza a baloldali és a Macron pártszövetségéhez tartozó jelöltek egymás javára, így próbálva összefogni a szélsőjobboldalt elutasító választókat.

A részvétel megint nagyon magasan alakult nemzetgyűlési választáshoz képest, délután ötig 59,71 százaléknyian mentek el szavazni, ez 1981 óta rekordot jelent.

A legutóbbi, 2022-es nemzetgyűlési választáson több mint 20 százalékponttal kevesebben mentek el szavazni ugyanennyi idő alatt. Az első fordulóban 59,39 százalékos részvétel volt ötig. Az Ifop becslése szerint a végső részvételi arány 67,5 százalék körül lehet, szintén magasabban, mint egy héttel korábban.

Több mint kétszáz választókerületben léptek vissza az RN-nel szemben

Macron az európai parlamenti választások estéjén írt ki előrehozott törvényhozási választásokat, ezzel reagált arra, hogy a Nemzeti Tömörülés látványos győzelmet aratott az EP-választáson, míg a francia elnök pártszövetsége alaposan visszaesett. A választások két fordulóból állnak, az elsőt június 30-án rendezték. z első fordulóban született eredmények nagyjából megfeleltek annak, amit a közvélemény-kutatások jósoltak:

Marine Le Pen pártja szövetségeseivel együtt 33,4 százalékot szerzett országosan, míg a baloldali szövetség, az Új Népfront (NFP) 27,98, az Emmanuel Macron elnök mögött álló szövetség pedig 20,76 százalékot ért el. A nemzetgyűlési választásokon azonban nincs országos lista, 577 képviselői helyért folyik a küzdelem.

Ebből az első fordulóban már 76 mandátum sorsa el is dőlt, ezekben az élen végzett jelölteknek sikerült 50 százalék feletti eredményt elérniük. Még soha nem volt olyan, hogy ennyire sok körzetben született volna végeredmény rögtön az első körben. Az RN 39, az NFP 32, az Ensemble viszont csak 2 helyet szerzett meg egyből.

Összesen 501 körzet maradt, amelyekért vasárnap megküzdöttek a pártok

Macronnak és az NFP-nek a legfontosabb célja az volt, hogy a szélsőjobboldali pártot megakadályozzák abban, hogy többséget szerezzen a parlamentben, ezért a két pártszövetség a kampányban látványos szembenállásuk ellenére rengeteg körzetben visszaléptette a jelöltjét a legesélyesebb talpon maradt induló javára. Összesen 224 jelölt lépett vissza.

Az Ifop szerint a legnagyobb párt önmagában a Nemzeti Tömörülés lesz 121-128 képviselővel, míg Macron Renaissance pártjának 98-100, a Szocialista Pártnak 62-67, A Köztársaságiaknak pedig 63 képviselőjük lehet.

Itt lehet megnézni a Választási Földrajz térképein, hogyan alakult Le Penék támogatottsága az egyes választókerületekben, hol melyik párt jelöltje maradt a második fordulóban a szélsőjobboldali jelöltekkel szemben, és melyek voltak a többszereplős választókerületek.

VIA Telex

Kapcsolódó

Szerző