Sorting by

×

Háború percről percre 22. -Cikkünk folyamatosan frissül

Alighanem újabb lendületet kaphat a háború, bár a béketárgyalások is folytatódnak, így aztán minden és annak ellenkezője is is igaz lehet a jövőben. Az is tény viszont, hogy reggel egy amerikai tábornok, és az ukrán kormány egyik tanácsadója is a háború közeli végét jósolta. Mi azonban továbbra is a napi történésekre koncentrálunk.

Katonaszökevények magyar útlevéllel

Kedd: 14-20 Az állami határőrség és a belbiztonsági szolgálat munkatársainak közös akciója során Kárpátalján lefüleltek egy személyt, akit illegális határátlépés megszervezésével vádolnak. A 37 éves gyanúsított három hadköteles korban lévő ukrajnai férfit akart kicsempészni az országból úgy, hogy idegen magyar útleveleket adott nekik. Saját BMW márkájú személygépkocsijával indult neki az újlaki határtákelőnek utasaival. Kliensei a szolgáltatásért fejenként 15 ezer dollárt fizettek neki. A Nagyszőlősi Járási Bíróság 60 napra előzetes letartóztatásba helyezte a férfit, de 149 ezer hrivnya óvadék fejében szabadlábon védekezhet. Ha a bíróság bűnösnek találja, 3-5 év börtönbüntetésre, gépkocsija elkobzására ítélheti.

Kína ukrajnai rendkívüli és meghatalmazott nagykövete felkereste Lemberget

Kedd:12-40 Fan Xianrong arról biztosította Ukrajnát, hogy országa „a jövőben is jótámasz lesz Ukrajna számára: mind gazdaságilag, mind politikailag”. Ezúttal két humanitárius segélyszállítmány kíséretében érkezett a nagykövet, amelyet hamarosan egy harmadik szállítmány is követ, közölte Makszim Kozickij, a Lemberg Megyei Katonai Közigazgatás elnöke a találkozó után. Kína és Ukrajna 30 éve stratégiai partnerek. Pontosan ennyi év telt el azóta, hogy országaink diplomáciai kapcsolatot létesítettek, közölte Kozickij.

Hozzátette,

“A nagykövet úr megjegyezte, hogy Kína tiszteletben tartja az ukránok által választott utat, mert az önrendelkezési jog minden nemzet szuverén joga”.

Zlenszkij tovább húzogatja az oroszlán bajszát

Kedd: 10-10 Hétfőről keddre virradó éjjel is beszédet mondott Volodimir Zelenszkij Ukrajna „szabad népéhez”, amely „egyre közeledik a győzelmünk és Ukrajna békéje felé”. Az ukrán elnök szerint az elmúlt közel három hétben több veszteséget szenvedtek az oroszok, mint a csecsenföldi háborúk évei alatt.

„Ahogy korábban, úgy az ellenség most is zavarban van. Nem számítottak ekkora ellenállásra. Elhitték a propagandájukat, ami évtizedek óta hazudik rólunk. Még mindig nem tudták összeszedni magukat, de már kezdik felfogni, hogy semmit nem fognak tudni elérni a háborúval. Tudják ezt a katonáik és a tisztjeik is, ezért menekülnek a harcmezőről, és hagyják hátra az eszközeiket” – mondta Ukrajna elnöke, aki hozzátette:

„Valójában ma az orosz csapatok a hadseregünk fegyverszállítói lettek. Még a legrosszabb rémálmukban sem tudták elképzelni ezt.”

A legfrisseb térkép a frontról

Kedd: 9-30 Az Institute for the Study of War amerikai kutatóintézet térképén a piros szín mutatja az oroszok által elfoglalt területeket. Kijev bekerítése továbbra is zajlik, de az elmúlt napokban nem tudott sok eredményt felmutatni az orosz inváziós sereg. A térkép a tegnap késő esti állapotokat mutatja.

háború

Fordulat várható a háborúban

Kedd: 08-20  Ben Hodges, az amerikai szárazföldi erők 2018-ban visszavonult háromcsillagos tábornoka szerint, amennyiben a nyugati országok tovább növelik az ukrajnai fegyverszállítások, az oroszok nagyjából 10 napon belül eljutnak arra a pontra, amikor már nem tudnak aktív harci cselekményeket folytatni.

Az amerikai hadsereg európai parancsnokságának, illetve a NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokságának korábbi vezetője, aki megjárta Irakot és Afganisztánt is úgy véli, hogy fogytán van az orosz hadsereg ideje, személyi állománya és muníciója. Hodges szerint erre utal az is, hogy az orosz megszálló erők demoralizáló céllal városokat bombáznak és civilekre támadnak.

“NAGYJÁBÓL 10 NAP MÚLVA FORDULÓPONT JÖHET AZ UKRAJNAI HÁBORÚBAN, FELTÉVE, HOGY MI, A NYUGAT NEM CSAK FOLYTATJUK, HANEM NÖVELJÜK IS AZ UKRÁN ERŐK UTÁNPÓTLÁSÁT, HOGY MEGSEMMISÍTHESSÉK AZ OROSZ TÜZÉRSÉGET, A HADSEREGET ÉS VISSZAVERJÉK A RAKÉTACSAPÁSOKAT. HA EZT MEGTESSZÜK, AKKOR TÍZ NAP MÚLVA AZ OROSZOK ÁTHALADNAK AZON A PONTON, AHONNAN NINCS VISSZATÉRÉS, AMIKOR MÁR NEM FOLYTATHATNAK AKTÍV HARCI CSELEKMÉNYEKET EBBEN A HÁBORÚBAN”

– mondta a visszavonult tábornok.

Ben Hodges szerint az ukrán hadsereg képes lehet kitartani addig, amíg Oroszország lehetőségei teljesen kimerülnek.

Májusra véget érhet a háború?

Kedd: 07-10Az ukrán kormány egyik tanácsadója szerint a háborúnak májusra be kell fejeződnie, mert Oroszország kifogy az invázió fenntartásához szükséges forrásokból – számolt be a The Guardian-re hivatkozva az Index. Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója ezt mondta:

SZERINTEM LEGKÉSŐBB MÁJUSBAN, MÁJUS ELEJÉN MEG KELL KÖTNI A BÉKESZERZŐDÉST, TALÁN JÓVAL KORÁBBAN, MEGLÁTJUK, A LEGKÉSŐBBI LEHETSÉGES IDŐPONTOKRÓL BESZÉLEK.

A pontos időzítés attól függ, hogy a Kreml mennyi erőforrást hajlandó lekötni a konfliktusra, és megkockáztathatja-e, hogy további csapatokat használ fel az invázió megindítása óta elveszett katonák kiegészítésére:

MOST ÚTELÁGAZÁSHOZ ÉRTÜNK: VAGY NAGYON GYORSAN, EGY-KÉT HÉTEN BELÜL MEGKÖTIK A BÉKEMEGÁLLAPODÁST CSAPATKIVONÁSSAL ÉS MINDENNEL EGYÜTT, VAGY AZ OROSZOK MEGPRÓBÁLNAK ÖSSZESZEDNI MONDJUK NÉHÁNY SZÍRIAIT, ÉS HA ŐKET IS MEGÖLJÜK, AKKOR ÁPRILIS KÖZEPÉIG VAGY ÁPRILIS VÉGÉIG LESZ MEGÁLLAPODÁS.

– folytatta. A feltevését, hogy Oroszország megpróbálhatna szír zsoldosokat bevetni, alátámasztotta a Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontjának jelentését, amely szerint Oroszország 40 000 önkéntes katonát vett be közel-keleti szövetségesétől.

(Minden az orosz-ukrán háborúról!)

háború
átver

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.