Sorting by

×

Háborús napló 66.- Zelenszkij ballépése

Az espreso.tv a The New-York Times cikke nyomán közli, hogy Volodimir Zelenszkij egyik vitatható ballépésének tartják a háború kitörése  után a  TV csatornák összevonását oly módon, hogy azok közös hírfolyamban közlik az eseményeket.

Kormány hírharsona

Vasárnap: 06-10 Az amerikai lap véleménye szerint  az ukrán elnök ott követte el a hibát, hogy az egyesített hat csatorna közé nem vett be egyetlen ellenzékit sem. Az a döntés pedig, hogy a korábban egymással konkuráló csatornák most kénytelenek ugyanabból az anyagból készíteni a műsorukat, erősen kiábrándította a szólásszabadság híveit.  Zelenszkij nemzetbiztonsági szükségletnek nevezte az összevonást, az ellenzékiek viszont a másképp gondolkodók elleni aggasztó lépésként könyvelték azt el, írta a NYT.

Lavrov újabb kardcsörtetése

Vasárnap: 04-10 Az  orosz külügyminiszter egy szombaton megjelent interjújában felszólította a NATO tagországait, hogy ne szállítsanak több fegyvert a kijevi hatalomnak,

„ha valóban meg akarják oldani az ukrajnai válságot”

Lavroy a Hszinhua kínai hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy az ukrajnai

KÜLÖNLEGES HADMŰVELET TOVÁBBRA IS A TERVEKNEK MEGFELELŐEN HALAD, ÉS MINDEN KITŰZÖTT CÉLUNKAT EL FOGJUK ÉRNI ELLENFELEINK ELLENÁLLÁSA DACÁRA.

Azt is elmondta, hogy az orosz és az ukrán fél között

„csaknem mindennap vannak tárgyalások, de a haladás nem megy könnyen (…)„a kijevi hatalom nyugati támogatóinak harcias retorikáját és lázító cselekedeteit”

okolta.

Az AP hírügynökség itt megjegyezte, hogy az orosz állami tévé egyik péntek esti adásában egyes meghívott vendégek azt mondták, hogy Oroszországnak atomfegyvert kellene bevetnie a konfliktusban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy lengyel újságíróknak adott interjújában azt állította pénteken, hogy az orosz erők mintegy ötszázezer ukránt vittek erőszakkal és jogellenesen Oroszországba – emlékeztetett a Reuters hírügynökség, amely hozzátette, hogy sem Lavrov, sem Zelenszkij állítását ebben a kérdésben nem lehet egyelőre ellenőrizni.

 

Nem az ajándék német tankok döntik majd el a háborút

Vasárnap: 03-40 Inkább politikai üzenete van, semmint gyakorlati haszna a most felajánlott német tankoknak – mondta Resperger István a Spirit Fm Aktuál című műsorában. A szakértő szerint ezek régről kivont eszközök, vagyis egyrészt a hosszú tárolás után fel kell újítani őket, másrészt kiképzést is kell tartani a használatukhoz, így csak hetek múlva tudják bevetni a háborúban. Az egykori harckocsizászlóalj-parancsnok a műsorban elmondta, hogy páncélosból csaknem 100 darabot szállítana Németország, amely egy gépesített lövészdandárt felszerelésére alkalmas, a gepárd légvédelmi páncélosok pedig, amelyből 50 darabot küldenek, a frontszakaszon erősítenék az ukránok képességét.

A szakértő szerint Ukrajnában két szinten folyó háború van.

“Egyrészt folyik egy hibrid hadviselés Oroszország és Amerika között. Amerika mind gazdasági, mind ideológiai, mind kiber-, mind egyéb eszközökkel próbálja Oroszországot gyengíteni, a gazdaságát is, illetve folyik egy másik háború, ami helyettesítő háború, ahol Ukrajna küzd katonailag kinetikus nehézfegyverekkel, eszközökkel Oroszország ellen”

– mondta Resperger István.

A beszélgetés itt hallgatható vissza.

Minden a háborúról!

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.