Sorting by

×

Háborús napló percről, percre 12. – Cikkünk folyamatosan frissül

Újabb reménytelen nap virrad az Ukrajnában háborúzókra. A tegnapi tárgyalások, ahogy várható is volt- semmilyen áttörést nem hozta, a legtöbb amit elértek, hogy “alighanem” humanitárius csatornákat nyitnak a melyeken a polgári lakosságot evakuálni lehet, illetve ezeken át kerülhetnek küldetési a legrosszabb helyzetben lévőkhöz a humanitárius segély csomagot.

Berlin felé tartanak az ukrajnai zsidó árvaház kimentett lakói

háború

Péntek: 07-45 A moldovai Chisinauban szállásolták el, és Berlinbe tartanak az orosz támadás alatt álló Ukrajnából kimenekített odesszai zsidó árvaház lakói – adta hírül a Neokohn a Kan izraeli közszolgálati rádió jelentését. Több mint száz gyermeket sikerült szerdán Odesszából átjuttatni a határon a szomszédos Moldovába, az izraeli diplomácia, a Chábád mozgalom és egy nemzetközi alapítvány erre összegyűjtött négymillió dolláros segélyének a segítségével. Ezeknek a gyerekeknek egy része a Chábád működtette odesszai zsidó árvaházban élt, de sokan csak a háború miatt csatlakoztak hozzájuk, mert családjuk Ukrajnában maradt harcolni, vagy mert valamilyen okból nem tudott vagy nem akart elmenekülni, de a gyerekeket ki akarták menekíteni a háborúból, értesült a The Jerusalem Post című, angol nyelvű izraeli újság. A legfiatalabb gyermek mindössze 37 napos. Szerda reggel 7 órakor indultak el Odesszából négy busszal, és csütörtökön délután 5-kor érkeztek meg Chisinauba, noha ez az út békeidőkben csak 3 órán át tart. Negyven gyermeknek – köztük az újszülöttnek – még nem volt útlevele, az izraeli diplomácia segítette őket átkelni a határon.

Az árvaház lakói és a hozzájuk csatlakozott kicsik egyelőre Berlinbe utaznak.

Iskolát lőnek az oroszok

Pépnte: 06-35  Mint arról beszámol a 24tv.ua a Csernyihivet támadó orosz repülők lakóházakat és két iskolát bombáztak. A bombázásról Vjacseszlav Csausz a megyei katonai közigazgatás elnöke számolt be a közösségi oldalán. Elmondása szerint a bombatámadásban 9 civil életét vesztette, négyen megsebesültek.

Információs háború

Péntek: 05-30 Korlátozta a hozzáférést a Lettországból üzemeltetett Meduza hírportál és az amerikai költségvetésből finanszírozott Szabadság Rádió orosz nyelvű híroldalához Oroszországban pénteken az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor).

A hozzáférést a főügyészség 2022. február 24-én kelt, az információról, az információs technológiáról és az információ védelméről rendelkező törvény megsértésére hivatkozó határozata alapján korlátozták.
Péntekre virradóra az orosz felhasználók beszámolója szerint a Meduza és a Szabadság Rádió mellett gondot jelentett a BBC orosz szolgálata és a Deutsche Welle német műsorszolgáltató honlapjaihoz való hozzáférés is. Utóbbi médium adását Oroszországban korábban megszüntették, munkatársait pedig megfosztották az akkreditációtól. A felhasználók a Facebook működésében is komoly fennakadásokról számoltak be.
A Roszkomnadzor kedden, szintén a főügyészség kérésére blokkolta a hozzáférést az Eho Moszkvi rádióállomás és a Dozsgy online televízió adását. Csütörtökön az Eho Moszkvi igazgatótanácsa úgy döntött, hogy felszámolja az 1990 augusztusa óta sugárzó adót.
A Roszkomnadzor szerint a két tömegtájékoztatási eszköz rendszeresen és célzottan közölt hamis információkat Oroszország ukrajnai “különleges hadműveletéről”. A hatóság azt állította, hogy e “hamis információk” a harci műveletek módjára, az orosz fegyveres erők emberveszteségeire, a bombázásokra és a polgári áldozatokra vonatkoztak. A két médiumban emellett felhívások hangzottak el nyilvános tömegrendezvények megszervezésére Oroszországban.

Kapcsolódó

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.