Sorting by

×

Náci, nácivadász! – Ukrajnában ez a két, oroszok által használt, fogalom “darabonként” is éppen az ellenkezőjét jelenti

Az orosz-ukrán háború kitörése óta a Kreml mániákusan ragaszkodik a leghazugabb szlogenjérhez, hogy  “Ukrajnát nácítlanítani kell”. Nézzük, hogy is van ez?

A Kreml kedvenc zsoldosai

Az orosz vezetés előszeretettel alkalmaz katonai magáncégeket külföldi érdekei képviseletében. Nincs ez máshogy a 2014-ben alapított Wagner-csoporttal sem, amely sokak szerint az orosz védelmi minisztérium (azon belül is a katonai titkosszolgálat) egyik fiókszervezete. Bár Putyin tagadja, hogy bármilyen kapcsolat lenne Oroszország és a Wagner-csoport között, a magánbiztonsági cég közeli barátja, Jevgenyij Prigozsin tulajdonában van.

Wagner-csoport állományát főként veteránok alkotják (számukat 4-5 ezer fő közé teszik), akiknek többsége orosz nemzetiségű, de vannak köztük moldovaiak, ukránok, szerbek és fehéroroszok is. A zsoldosok átlagos fizetése havi 4600 dollár, szemben az orosz katonák havi 1200 dolláros átlagfizetésével, amely a különböző egyéb bónuszokkal és juttatásokkal jelentős motiváló tényezővel bír a jelentkezést fontolgatók számára.

A zsoldoscsoport első megbízásait a 2014-15 között a Krímben és a kelet-ukrajnai háborúban hajtotta végre („kis zöld emberkék”), de működése során megfordult már Aszad oldalán a szír polgárháborúban és számos afrikai országban (pár hete is innen hívták egy részüket vissza az „ukrajnai küldetéshez”).

Az általuk elkövetett kínzásokról, nemi erőszakról és egyéb brutalitásokról elhíresült Wagner-csoportot Dmitrij Valerjevics Utkin alapította. Az, hogy egyedül, vagy mások megbízásából, máig nem tisztázott.

Ukrajna „nácitlanítása”

„Oroszország biztosítani fogja Ukrajna demilitarizálását. Oroszország biztosítani fogja Ukrajna nácitlanítását. Túl sokat szenvedtünk a nácizmustól, és az ukrán nép is túl sokat szenvedett a nácizmustól ahhoz, hogy szemet hunyjunk felette, és felelőtlenek legyünk”

– jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter  az orosz támadás megindításának második napján.

Hasonló húrokat pengetett Vlagyimir Putyin orosz elnök is, amikor még aznap az ukrán kormányt

„kábítószerfüggőkből és neonácikból álló bandának nevezte, amely megtelepedett Kijevben és túszul ejtette az egész ukrán népet”.

Annak ellenére sem okozott gondot a vezető orosz politikusoknak Ukrajna elnökét, Volodomir Zelenszkijt, a háború alatt a nácikkal kollaboráló zsidókhoz hasonlítani, hogy Zelenszkij nagyapjának három testvérét ölték meg a náci megszállók és egyedüliként élte túl a családjából a holokausztot.

Ki itt a náci?

„Hogy lehetnék náci?”

– tette is fel a kérdést az orosz invázió megindulását követően Zelenszkij.

„Ezt magyarázd meg a nagyapámnak, aki az egész háborút a szovjet gyalogságnál töltötte, és parancsnokként halt meg egy már független Ukrajnában”

– mondta.

A Kreml által hangoztatott álláspont tehát az, hogy Ukrajnát „nácitlanítani” kell. És hogy mivel akarták ezt kezdeni?

Ukrajna első szabadon megválasztott zsidó elnökének és kabinetének kijevi likvidálásával.

(Képünkön: A Wagner zsoldosok Szíriában, középen egy Wehrmacht-sapkát viselő alakkal.)

(Forrás: nekohn.hu)

Éjszaka történt!

náci,

átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.