Sorting by

×

Lövik Európa egyik legnagyobb atomerőművének reaktorblokkját! – „Ha ez felrobban, az 10-szer nagyobb lesz, mint Csernobil”

Több mint egy órája heves harcok dúlnak a zaporizzsjai atomerőműnél Dmitrij Orlov, az erőmű mellett lévő Enerhodar város polgármesteres szerint 01:20: meg nem erősített források szerint az egyik reaktorblokk tüzet kapott. az ukrán tűzoltók nem férnek hozzá az orosz támadás miatt.

Kuleba: Ha ez az erőmű felrobban, az 10-szer nagyobb lesz, mint Csernobil

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította az orosz csapatokat, hogy ne tüzeljenek a zaporizzsjai atomerőműre, ahol a harcok miatt már egyébként is tűz ütött ki.

„Ha ez felrobban, az 10-szer nagyobb lesz, mint Csernobil”

– írta a Twitteren.

Az oroszok bejutottak az atomerőmű első épületébe

A zaporizzsjai atomerőmű dolgozói szerint az orosz támadók bejutottak az atomerőmű első épületébe. Nagyobb gond azonban, hogy a korábban a heves harcok miatt kialakuló tüzet egyelőre nem tudta eloltani az erőmű személyzete, elmondásuk szerint ugyanis az oroszok lövései miatt nem tudják megközelíteni a tüzet. (UNIAN)

„Ukrán katonáink tartják a vonalat. Tudjuk, hogy vannak áldozatok, de pontos számukról és állapotukról az adott körülmények között még nem tudunk”

– mondta a politikus.

Az élő kamerafelvételek képein füst látható:

 

Az atomerőmű dolgozói szerint van nukleáris üzemanyag az elfoglalt épületben

Bár a zaporizzsjai atomerőmű 1. reaktora, aminek épületét már elfoglalták az oroszok, jelenleg nem működik, azért nukleáris üzemanyag van az épületben, az ugyanis nem volt idő kirakodni

– mondta az erőmű sajtószóvivője, Andrej Tuz. Tuz szerint a blokk tervezett javításon esett át. (UNIAN)

Több Twitteres forrás szerint az atomerőművet találat érte, egy része lángol. Volodimir Klicsko, Kijev polgármestere aggodalmát fejezte ki az ukrán atomerőművek biztonságáért. Azt mondta, az erőműveket fenyegeti az orosz invázió.

„Ukrajnának négy atomerőműve van, és Oroszország pont ezek mellé lő ki rakétákat és dob bombákat. Ne nézzenek félre, ÁLLÍTSÁK MEG az orosz inváziót MOST!!!”

– írta a polgármester – idézte a 444.hu.

03.04. 2 óra 29 perc: bejutottak a tűzoltók az atomerőműbe

– közölte Olekszandr Sztarukh, a zaporizzsjai regionális államigazgatás vezetője az UNIAN szerint.

Ez történt az este – összefoglaló

  • Az oroszok megtámadták a zaporizzsjai atomerőművet. A harcok következtében tűz ütött ki a létesítményben, egyelőre nem sikerült eloltani.
  • Kijevben és több ukrajnai nagyvárosban légiriadót rendeltek el, a fővárosban még a riadó előtt is robbanásokat hallottak a helyiek.
  • Regionális tűzszünetekről állapodtak meg az ukránok az oroszokkal, ezzel is segítve a civilek kimenekítését a leghevesebb háborús zónákból.
  • Az ukrán vezérkar értesülései szerint a fehérorosz hadsereg parancsot kapott a támadásra, és fel is sorakoztatta katonáit az ukrán-fehérorosz határon.
  • Saját matrózai süllyesztették el az ukrán flotta zászlóshajóját, az U130 Hetyman Szahajdacsnij fregattot, hogy semmiképp ne kerüljön orosz kézre.

Kapcsolódó

 

Lövik Európa egyik legnagyobb atomerőművének reaktor blokkját! - „Ha ez felrobban, az 10-szer nagyobb lesz, mint Csernobil”

átver

Egy hozzászólás itt: “Lövik Európa egyik legnagyobb atomerőművének reaktorblokkját! – „Ha ez felrobban, az 10-szer nagyobb lesz, mint Csernobil”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.