Sorting by

×

Háborús napló percről percre 21. – Cikkünk folyamatosan frissül

Egy újabb reménytelenek tűnő nap az orosz-ukrán háborúban. Alighanem ma sem változik semmi egyenlőre tart a tragikus helyben járás, az embernek egyre inkább az az érzése támad, hogy ez csak egy vihar előtti, egy mindent elsöprő vihar előtti csend.

A legfisseb tragikus hír

Vasárnap: 15.50 – Fegyvernemek sokasága jelent halálos veszélyt az ukrán főváros körül kialakult frontvonalon, az aktív harcok közelébe keverődők, legyenek civilek vagy katonák, bármikor aknavetők, rakéta-sorozatlövők és kézi lőfegyverek célpontjává válhatnak. Az első védvonalon mozgó harcosokra a mesterlövészek jelentik a legnagyobb fenyegetést. Persze ez nem vonatkozik az aknavetőkre, amelyeknek kaliberétől és típusától függ a hatótávolságuk, de ez jócskán meghaladja a másfél kilométert. Ezekkel a fegyverekkel nem is a precizitás a cél, hanem kisebb területek megtépázása. Ennek egyik példájával Irpiny evakuálásának elején szembesült a világ.

Eközben már az oroszok is felvették a korábban még csak az ukrán fegyveresekre jellemző hadászati stílust: az erdőségekben való bujkálást és az út menti rajtaütéseket.

Az egyik ukrán Facebook-csoportban például segítséget kérnek az Irpiny és a közelében lévő Sztojanka település közötti úton lévő idősotthon lakóinak kimenekítéséhez. A felhívásban arra panaszkodnak, hogy

a közelben egy orosz ellenőrző pont van, amely nem engedi be az evakuációs buszokat, az intézmény megközelítése pedig veszélyes, mert az út mindkét oldalán erdőségek vannak, ami kiváló rajtaütési lehetőséget kínál a területen járőröző orosz katonáknak.

Vasárnap: 15.20 – Az ukrán hatóságok szerint ma Kiev elővárosában meghalt Brent Renaud, sok háborút megjárt, sok elismerést kapott amerikai dokumentumfilmes, aki a hírek szerint a New York Timesnak tudósított.

Vasárnap: 06-50 Több szemtanú is arról számolt be az ukrán BBC-nek, hogy robbanásokat hallottak a nyugat-ukrajnai Lvivben – az ukrán UNIAN hírügynökség szerint a város lakói két erős robbanásról számoltak be a közösségi platformokon. A robbanásokat a CNN Lvivben tartózkodó stábja is hallotta. Az ország több pontjához hasonlóan Lvivben is megszólaltak vasárnapra virradó éjjel a légvédelmi szirénák.
Egyelőre nem tudni a robbanások pontos okát – bár a Kyiv Independent arról számolt be, hogy Lvivet orosz rakétatámadások érték, a BBC ezt nem tudja megerősíteni.

Bűnözőket toboroznak zsoldosnak az oroszok „ukrajnai piknikre”

Az oroszok a közösségi média csatornáin és privát internetes csoportokon keresztül toboroznak „bűnözőket, adóssággal küszködő embereket és útlevéllel nem rendelkező személyeket” zsoldosnak az ukrajnai háborúba, jellemzően havi 2100 dolláros gázsiért. Az újoncokat a GRU, az orosz katonai felderítés profijai képezik ki. A küldetés kódneve cinikusan „ukrajnai piknik”.

Egy  eltúlzottan optimista “győzelmi jelentés”

Vasárnap: 06-10  Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó szombaton azt mondta, hogy az Ukrajnában lévő orosz sereg egyharmadát már „legyőzték” az ukránok.

A PARANCSNOKSÁGUNK SZERINT A TÖBB MINT 90 EZREDBŐL, AMELYET AZ ELLENSÉG UKRAJNÁBAN HASZNÁLT FEBRUÁR 24-E ÓTA, TÖBB MINT 30 MEGSEMMISÜLT, VAGY ELVESZTETTE A HARCKÉPESSÉGÉT. EZ AZT JELENTI, HOGY AZ ELLENSÉG KATONÁINAK HARMADÁT MÁR LEGYŐZTÜK

– mondta Aresztovics, arra is utalva ezzel, hogy az ukránok a háború kezdete óta már számos orosz harceszközt megsemmisítettek.

Az elnöki tanácsadó azzal folytatta: az oroszok most mobilizálnak, és próbálnak újabb katonákat vinni Ukrajnába.

„10-15 ezer vagy legfeljebb 20 ezer fős hadseregcsoportokat próbálnak létrehozni, amelyeket néhány héten belül a frontra küldhetnek azért, hogy megváltoztassák a helyzetet”

– mondta, az optimizmusba merült ukrán szakember hozzátéve, hogy ezeknek az erőknek aligha lesz jelentős harcértékük.

Nehezült a szociális juttatások kipostázása

Vasárnap:05-10  A háború első hetében Ukrajna számára a szociális kifizetések megvalósítása okozta az egyik legnagyobb kihívást, közölte Olekszandr Kubrakov infrastrukturális miniszter A  infrastrukturális miniszter elmondta, az Ukrán Posta munkatársainak sikerült operatívan alkalmazkodniuk az új körülményekhez, ami különösen fontos, amikor emberek ezrei kénytelenek elhagyni otthonaikat. A posta még  működik az ország minden olyan településén, ahol az biztonságos az alkalmazottak és az ügyfelek számára. A csomagok más címre irányítása ingyenes, ahogyan a megőrzés is. A nemzetközi csomagküldés Lengyelországon keresztül valósul meg.

Ukrajna nem vásárol több nukleáris fűtőanyagot Oroszországtól

Vasárnap: 04-25  A rubryka.com információja szerint az ukrán Energoatom közölte, hogy teljesen lemondanak az orosz nukleáris fűtőanyag vásárlásáról az ukrajnai atomerőművek számára. Ezt a döntést azt követően hozták meg, hogy az oroszok bombázták a Harkivban lévő nukleáris kutatóintézetet.

(Rubryka.com/KH)

Hír elsőkézből

Vasárnap: 02-10 Orosz csapatok támadják az ukrajnai humanitárius folyosókat. Ezt ukrán régiók kormányzói állítják. Közben megpróbálják evakuálni az embereket, valamint segélyeket szállítani, közölte a Portfolio. Több ukrán várost is hevesen ágyúznak. Az orosz haderő légitámadásokat is végrehajt, ami az ukránok szerint veszélyezteti a lakosság kimentését, és megnehezíti a segélyek Mariupolba való eljuttatását. Az ENSZ humanitárius irodája szerint a városban rekedt emberek kétségbeesettek. Ráadásul fosztogatások történnek, miközben a kórházak csak részlegesen működnek, az élelmiszer és a víz pedig hiánycikk.

(Minden a háborúról!)

háború

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Háborús napló percről percre 21. – Cikkünk folyamatosan frissül

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.