Connect with us

Bulvár

Hajrá sütőtökleves – recepthalom Halloweenre és azontúl

halloweenre
2 of 3
Use your ← → (arrow) keys to browse
Megosztás

Baconos-tökmagos sütőtökleves

Hozzávalók

  • 500 g kanadai sütőtök
  • 100 g burgonya
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 80 g bacon (szeletelt)
  • 2 ek olívaolaj
  • 50 ml félszáraz fehérbor (vagy száraz)
  • 2 db leveskocka (bio, zöldséges)
  • 3 ek tökmag
  • 150 ml főzőtejszín
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint (frissen őrölt)
  • 1 l víz (forró)

Elkészítés

  • A tököt meghámozzuk, magjait, szálkáit eltávolítjuk, és a húsát felkockázzuk.
  • A burgonyát is megtisztítjuk, ezt is felkockázzuk.
  • A szalonnát vékony csíkokra vágjuk.
  • A hagymákat is megtisztítjuk, a vöröset karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig majd átnyomjuk.
  • Az olajat megforrósítjuk, egyszerre beledodjuk a szalonnát és a vöröshagymát,
  • megpirítjuk, és szűrőlapáttal kiszedjük.
  • A zsiradékba dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát.
  • Beleöntjük a bort, élénk tűzön pirítjuk kb. 2 percig.
  • Felöntjük 1 l forró vízzel, beledobjuk a zöldségkockát, és puhára főzzük.
  • Ezalatt a tökmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk.
  •  levest botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, újból összeforraljuk.
  • Ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk még.
  • Frissen reszelt szerecsedióval illatosítjuk.
  • Tálaláskor a tetejére szedünk a hagymás baconből, és megszórjuk a pirított tökmaggal.

halloween

 

Rozmaringos-vermutos sütőtökkrérm leves

Hozzávalók

2 kg sütőtök
2 dl martini bianco (száraz vagy vermuth)
5 dkg vaj
2 ek méz
3 szál rozmaring
só ízlés szerint
1 l víz
Elkészítés
A tököt meghámozzuk, magját kikaparjuk, húsát kockára vágjuk.
A rozmaringleveleket lecsipkedjük, apróra vágjuk.
Lábasban a vajat felolvasztjuk, rátesszük a tököt, megszórjuk a rozmaringgal, lassan megpároljuk. Miután teljesen megpuhult, enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a mézet, felöntjük 1l vízzel. Pár percig forraljuk, majd turmixoljuk.
Szitán átpasszírozzuk, visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a vermutot, felforraljuk. Ha szükséges, korrigálunk az ízeken.

Szerző

2 of 3
Use your ← → (arrow) keys to browse

1 Comment