Ez a napKiemelt hírek

Halász megtorolta, hogy az „engedetlen” ellenzékiek önállóan döntöttek

Példátlan, hogy az ellenzék a köztörvényes bűncselekménnyel vádolt Czeglédy Csaba oldalára állt a bírósággal szemben azzal, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén az általuk delegált tagok visszautasították a bíróság kérését és nem függesztették fel az európai parlamenti képviselőjelölt mentelmi jogát  – mondta a Fidesz frakciószóvivője szombati sajtótájékoztatóján Debrecenben.

Halász háborog

Halász János hangsúlyozta: az NVB ellenzék által delegált tagjai méltatlanná váltak megbízatásukra, ezért csütörtökön felszólították őket, hogy mondjanak le tisztségükről, ellenkező esetben nyilvánosságra hozzák, hogy kik „falaztak” ahhoz, hogy Czeglédy Csabával szemben ne folytatódjon a büntetőeljárás.

Halász János a sajtótájékoztatón megnevezte az NVB ellenzéki tagjait. Elmondta: a Demokratikus Koalícióból (DK) Avarkeszi Dezső állt egy „köztörvényes bűnöző” oldalára a bírósággal szemben. Hozzátette: Czeglédy Csaba a párt elnökének, Gyurcsány Ferencnek és feleségének, a DK EP-listáját vezető Dobrev Klárának az ügyvédje.

„Czeglédy a mentelmi jogát is annak köszönheti, hogy Gyurcsányék európai parlamenti képviselőjelöltté tették, hogy így megúszhassa a büntetőeljárást” – fogalmazott a Fidesz frakciószóvivője.

Ítélet még nincs, de a Fidesz már ítélkezik

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) Litresits Andrást delegálta az NVB-be – közölte Halász János, hozzátéve, hogy a szocialisták érdeke is az, hogy Czeglédy Csaba „amíg lehet, hallgasson”, hiszen nemcsak a DK, hanem az MSZP kampánypénzeit is ő intézte.

A Jobbik Borbély Andreát, a Lehet Más a Politika (LMP) Bodolai Lászlót, a szocialistákkal közös EP-listát állító Párbeszéd Fazekas Tamást, a Momentum G. Szabó Dánielt, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt Gönczi Gergelyt, a Mi Hazánk Mozgalom pedig Csáki Mariannát delegálta az NVB-be – sorolta Halász János, hozzáfűzve, hogy szavazatukkal valamennyien egy „köztörvényes bűnöző” mellé álltak.

IM-államtitkár: megdöbbentő, hogy megmarad Czeglédy Csaba mentelmi joga

Az Igazságügyi Minisztérium mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította a Szegedi Törvényszék kérését és a bíróság kezdeményezése ellenére sem függesztette fel Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjelöltjének mentelmi jogát – írta a tárca parlamenti államtitkára Rádi Péter NVB-elnökhöz intézett, szombati keltezésű levelében.

Völner Pál az MTI-hez is eljuttatott levélben kiemelte: Magyarországon még nem volt példa arra, hogy köztörvényes bűncselekmény gyanúja esetén ne függesszék fel a mentelmi jogot.

„Ez elfogadhatatlan, a bűnüldöző szervek munkáját nehezíti és lehetővé teszi a gyanúsított számára, hogy bizonyítékokat tüntessen el, vagy az országból elszökjön” – tette hozzá.

Az ellenzék ne akadályozza a bíróságokat munkájukban

Az államtitkár kitért arra, a magyar demokrácia történetében példátlan, hogy „egyes politikai körök megpróbálják ellehetetleníteni az igazságszolgáltatás működését”.

„Felszólítjuk az ellenzéki pártokat, hogy a törvények adta lehetőségekkel ne éljenek vissza, ne akadályozzák a bíróságokat a munkájukban”

– fogalmazott.

Völner Pál felidézte: Czeglédy Csabának az évekkel a választás kiírását megelőző cselekményen alapuló, a választási eljárással semmiféle összefüggésben nem lévő büntetőügyekben kell bíróság elé állnia – esetének a mentelmi jog lényegéhez, szelleméhez nincsen köze. Emellett azt, hogy a mentelmi jog nem alapjog, az Alkotmánybíróság is hangsúlyozta már, éppen Czeglédy Csaba ügyében, 2018-ban – tette hozzá.

„Az NVB ellenzéki delegáltjainak magatartása semmi másra nem alkalmas, csak a jogrendszerbe vetett bizalom rombolására, a jogállam megcsúfolására” – írta Völner Pál, aki arra kérte az NVB elnökét, hogy levelét juttassa el minden párt küldöttjének, „a magyar demokrácia és Európa jövőjének ügye ugyanis nem lehet néhány politikai hazárdőr játékszere”.

Czeglédy Csaba és társai ellen a Szegedi Törvényszéken bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A bíróság azonban Czeglédy Csaba jelöltté válását követően felfüggesztette az eljárást, mivel az európai parlamenti választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg. Vele szemben a büntetőeljárás mindaddig nem folytatható, amíg a mentelmi joga fennáll. A bíróság egyúttal kezdeményezte az NVB-nél a vádlott mentelmi jogának felfüggesztését, az NVB azonban kedden úgy döntött, hogy fenntartja a jelölt mentelmi jogát.

(Forrás: MTI)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Megszüntette a bíróság a büntető eljárást Czeglédy Csabával szemben

About Author

Szólj hozzá!