Hamis rakétariadó és pánik Hawaiin

Hamis rakétariadó keltett kisebb pánikot szombaton a Hawaiihoz tartozó Oahu szigetén: helyi idő szerint szombaton reggel azzal riadóztatták a lakosságot, hogy ballisztikus rakéta közeledik a szigethez, és mindenkinek azonnal fedezékbe kell vonulnia.


A figyelmeztetés még arra is kitért, hogy ez nem egy gyakorlat, de végül is nem történt semmi.

Pár perccel később a szövetségi katasztrófaelhárítási hivatal (FEMA) hawaii központja Twitter-üzenetben nyugtatott meg mindenkit, azzal, hogy vaklárma volt, és nincs rakétafenyegetés.


Tulsi Gabbard, Hawaii demokrata párti képviselője szintén Twitter-bejegyzést tett közzé, amelyben leszögezte: “nem tart rakéta Hawaii felé”, és egyúttal feltette a kérdést, hogyan fordulhatott elő hamis riadó, és miért tartott percekig az álhír korrigálása, miközben ok nélkül tartottak félelemben emberek ezreit.

A FEMA fújt riadót, és mobiltelefonon juttatta el a hírt helybéliekhez. A helyi televízió is egész napra szóló riadót hirdetett.

Egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy ki a felelős a hamis riadóért. Honolulu városa és a megye vezetői, valamint az Egyesült Államok Csendes-óceáni Parancsnoksága (USPACOM) közleményben tudatta, hogy “tévedésről” van szó. “Az USPACOM nem észlelt ballisztikusrakéta-fenyegetettséget Hawaiin” – szögezte le közleményében Dave Benham, az USPACOM szóvivője.

A Pentagon (védelmi minisztérium) nem nyilatkozott az ügyben. A Fehér Ház közleménye szerint Donald Trump elnököt tájékoztatták az esetről.

David Ige, Hawaii kormányzója bocsánatot kért a vaklármáért, szerencsétlen és sajnálatosnak esetnek nevezte a történteket.

A dolog azért lehetett igazán ijesztő, mert az észak-koreai diktátor hónapok óta rakétatámadással fenyegeti az Egyesült Államokat.

(Forrás: MTI, Euronews)

Korábbi cikkekKövetkező cikk

Megosztás

További cikkek
Falaztam

Tettem ezt először a közértben, a pulttól a pénztárig. Falaztam egy öregasszonynak, aki a felvágottas pultnál kért tíz deka párizsit,...

rendőrök
Bomba sztori – Kiüríttetik a fél belvárost

A  rendőrök a Várkert rakparton az Erzsébet-hídnál talált világháborús bomba kiemelése előtt 2018. július 5-én. Az I., az V. és...

A Mozsárban Vona nem kívánatos személy

Hétfő estére harangozták be a Kész Zoltán - Vona Gábor vitát a Mozsár Klubba, ám nem sokkal a rendezvény kezdete...

Bezár