Kigyulladt az István malom Békéscsabán, amelyet most gőzerővel próbálnak eloltani a lánglovagok -írta a beol.hu. Elképesztő képek és videó is szemlélteti a pusztulást.

Kedd délután lángra kapott Békéscsabán a Gőzmalom téren az István malom,

amelynek az oltását azóta megkezdték. A gyulai, a mezőberényi, a mezőkovácsházi, a szarvasi, a szeghalmi és az orosházi hivatásos tűzoltókat egyaránt a helyszínre riasztották. A folyamatról videó is készült, sőt, jelenleg élő felvételen láthatjuk a tűzoltást.

istvan-malom
Fotó: MTI/ Lehoczky Péter

Korábban ezek a videók kerültek fel a BEOL Facebook-oldalára:

istvan-malom
Fotó: MTI/ Lehoczky Péter

Sérültekről nincs információ. A behir.hu portál szerint 1915-ben egyszer már pusztított tűz a malomban.

A belvárosban található malomépület 17 óra körül gyulladt ki, és a lángok annak ellenére átterjedtek az épület összes szintjére, hogy a tűzoltók nagy erőkkel, gyorsan a helyszínre érkeztek.
Este fél 7-re összeomlott a tetőszerkezet; az épület mind a hat szintjének födémszerkezete beszakadt.

A több mint százéves, több éve üresen álló ipari műemlékhez ötös, kiemelt fokozatban riasztották a tűzoltókat, akik Békéscsaba mellett hat településről érkeztek a helyszínre. A katasztrófavédelmi mobil labor egészségre káros gázkoncentrációt nem mért és sérültekről sincs információ. Az esti órákban az épület két oldala felől próbálják megfékezni a lángokat a tűzoltók.

A belváros környékét a rendőrség lezárta, a forgalmat elterelték.

A behír.hu portál a malom történetéről beszámolva azt írta:

a Munkácsy Mihály Múzeum történeti gyűjteményében található egy hat részből álló fényképsorozat, amelyen a malom pusztulását örökíti meg.

Ismertetik Kocsor János történész-muzeológus írását, amely szerint Békéscsaba első és legnagyobb gőzmalma tekintélyes múltra tekinthet vissza. Elődjét Pain Antal hamburgi születésű molnár-gépész építette fel 1853-ra, tőle Epstein Lipót és családja vette át, és miután egy ideig Deutsch Bernát pesti kereskedő bérelte, 1872-ben jutott Rosenthal Márton gyulai szappanos- és gyertyaöntő mester tulajdonába.

1915-ben a Rosenthal-malom már az ország legnagyobb és legmodernebb malmai között volt. 1914-ben alakult részvénytársasággá Első Békéscsabai Gőzmalom Rosenthal Márton Rt. néven, és Békéscsaba 1930-as monográfiája szerint ebben az évben 332 000 mázsa lisztet őrölt. A tűzvész előtt nem sokkal kibővítették. Az emeletes, középső toronnyal rendelkező malomhoz keskeny nyomtávú vasút is vezetett, elősegítve, hogy termékeit az Osztrák-Magyar Monarchiába és azon túlra szállíthassák.

1915-ben, az egy éve dúló első világháború idején a malomnak már nem a külföldre termelésben, hanem a hadsereg ellátásában jutott jelentékeny szerep, pusztulása ezért is volt olyan jelentős esemény. A Békés című újság 1915. március 14-i száma részletesen beszámolt a katasztrófáról. E szerint 1915. március 6-án

“szombaton este 6 óra után 15-20 perccel Békéscsabán egy, utóbb két robbanás hallatszott. Ezeknek olyan nagy volt az erejük, hogy a közeli utcán járókat falhoz nyomta a légnyomás. Amint a meglepett emberek körülnéztek, nagy világosságot, majd utána egy nagy lángnyelvet láttak az ég felé csapódni.”

A malom régi épületének koptatójában robbant be a felgyülemlett lisztpor, három munkás megsérült, kórházba kellett vinni őket.
A Békés 1915. március 14-i számának tudósítása úgy fejeződött be:

“A malmot a részvénytársaság lehetséges legrövidebb idő alatt felépíteni és újonnan üzembe hozni szándékozik.” A malom hamarosan még nagyobb méretben üzemelt, mint korábban

– olvasható a behir.hu-n.

Videó is készült:

Békéscsabán lángol az István malom.Bővebb infó: https://bit.ly/2JUdgoE

Gepostet von Beol.hu Békés Megyei Online am Dienstag, 21. Mai 2019

Forrás

1 hozzászólás

  1. Ha az összes színt egyszerre égett,az az jelenti,hogy felgyújtották.
    Márpedig a fényképek szerint ez történt.
    Kell valakinek az a tó(patak) melletti épület.De műemlékből nem lehet szálloda.
    De,most,hogy leégett,akármi lehet belőle.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét