Sorting by

×

Hé, NER, hol lehet ide belépni? Buzgón igazodó fideszesek, örök félelemben

Egy magas pozícióban lévő fiatal fideszes politikus vallotta meg egy háttérbeszélgetésben, hogy “persze, ő sem hisz ebben a sok hülyeségben, Soros-terv meg egyebek, de biztos abban, hogy amit Orbán felépített, az hosszú ideig biztos talapzaton áll, ez a rendszer évtizedekig fennáll még, és ha ő valamire vinni akarja, csak a NER az igazodási pont”.

Addig van NER, míg Orbán

Ez a vallomás szöget ütött Dezső András, a HVG kiváló újságírója fejébe, ahogy azt mi is megírtuk. Az ifjú fideszes karrieristával folytatott beszélgetése adta az ötletet a HVG-nek írt véleménycikkéhez, “A nyerő narratívához”… A NER mint igazodási pont? Miről beszélt ez a fideszes? Mihez tud itt bárki is igazodni? Vagy inkább kihez? Hiszen ez a NER, ez a az egész rendszer egyetlen ember állapotának alakulásától, egészségétől függ, kizárólag Orbán személyén múlik, hogy meddig maradhat fenn ez a rendszer… Nagyon bátor az, aki erre a rendszerre teszi fel a jövőjét…
Ennek kapcsán született Dezső András véleménycikke, “A nyerő narratíva”. Dezső András ismert, kiváló oknyomozó, de publicisztikát ritkán ír, ezért dolgozata kiváltképp különös figyelmet keltett. “Nem vagyok egy megmondóember”, mondta szerényen önmagáról Dezső András a Klubrádió  beszélgetős műsorában Pálinkás Szűcs Róbertnek.

Maffiák, családok, és a NER mint külön állatfaj

“Persze én írok a NER-ről, bár általában nem összességében, nem az egész rendszerről, hanem fontos ügyeiről, mint például a Borkai-ügy”.

Dezső András aki maffiatémák kutatója, egy példát hoz: a korábbi maffia-uralta korszakokban, mint például a kilencvenes évek olajmaffiája, a maihoz hasonlóan az volt jellemző, hogy sok csoport, sokféleképpen próbált hozzáférni a húsosfazékhoz, és időnként még együttműködés is kialakult közöttük. de nem alakult ki ebből egy egységes rendszer. “Én a NER-t is így látom” — magyarázta az újságíró.
Az úgynevezett “Nemzeti Együttműködés Rendszere” sem intézmény, valójában inkább egy virtuális képződmény. Nem látok mögötte rendszert. Ha csatlakozni akarna valaki a NER-hez, ha a működtetője akarna lenni, nem láthatja pontosan a szabályait, nincs “életpálya-modell”, nincs világos karrierút, amit be lehet futni.

Egy ember hóbortjai

Azok is bizonytalanságban élnek, akik a NER-hez akarnak tartozni. Nem tudják, mikor mivel tesznek maguknak és a rezsimnek jót. Az sem világos, mikor és miért kerülhetnek lapátra. Itt nem valamely intézmény szabályaihoz kell igazodni, hanem egyetlen ember hóbortjaihoz, és ez örökös bizonytalanságban tart mindenkit.
Semmire sem biztosíték, hogy valaki betartja a NER fő szabályait, mindenekelőtt azt, hogy lojálisnak kell lenni Orbánhoz. Hiába tartod ehhez magad, ha szembe kerülsz egy nálad erősebb “neristával”, és nem akad hatékony védelmed. Ha volt egy pártfogód, aki bevitt a “jóba”, és az hirtelen kegyvesztett lesz, akkor mi van?

Ki lesz az örökös?

Ha ez a NER egy intézményesített, működő szervezet lenne, mint például egy maffia-“család”, akkor mindenki nagyon tudná, hogy ki, miért hibázott. A világosan megszervezett hálózatokban a normasértőre a büntetést a keresztapa rója ki, de az egész család együtt torolja meg a bűnt… A NER-ből mindez teljesen hiányzik.
A legjellemzőbb, hogy mivel nem törődik itt a gazda. Orbán egyáltalán nem gondolkodik, és nem is gondoskodik a rendszere továbbműködtetéséről, az öröklésről. Ha ő bármi okból kiesik, azonnal a minden szinten kirobbanó belháborúk verik szét az egészet. Nincs Orbánon kívül senki, akit minden egyes érdekcsoport elfogadna. És úgy tűnik, Orbán éppen ezt akarja, ha feltűnik potenciálisan veszélyes rivális, gondoskodik az eltávolításáról.

Hogyan illeszkedik ebbe a képbe a Völner-ügy?

Dezső András szerint egyértelmű az üzenet: ebben a rendszerben senki sincs biztonságban. Még az sem igaz, hogy “lehet itt korruptnak lenni, de bizonyos feltételek mellett”. Igen ám, de mik azok a feltételek? A NER belső emberei látják a Völner-botrányt, de nem értik, hol a hiba…
A Völner-ügy arra is utalhat, hogy itt olyan belháborúk dúlnak a felszín alatt, ami kizárja, hogy Orbán kiszolgálóinak hálózata képes lenne egységes rendszerként működni, nem lehet összetartani, kontrollálni a konfliktusaikat.

Kapcsolódó

NER

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.