Herendi Gábor: sokáig behúztam fülem-farkam! (…) Ezt tökre szégyellem…”

Herendi Gábor ötöt rendezett a magyar filmezés 10 legnézettebb filmjéből, pedig csak 40 évesen kezdett rendezni. Most 60 éves, hét filmje készült el – egyet, a Toxikomát még csak idén ősszel tervezik bemutatni –, mert élete első szakaszában, apjához hasonlóan fogorvos volt.

Elkaszálva

Herendi Gábornak ehhez képest az elmúlt két évben hat filmjét kaszálta el a filmintézet. Hogy mi lehet ennek az oka, többek között erről faggatta Veiszer Alinda Balázs Béla-díjas magyar filmrendezőt a legújabb műsorában (a nagyjából háromnegyed órás beszélgetés ezen a linken nézhető meg jelképes támogatásért cserében)

– Nem tudom áttörni a falakat.
– Miért nem?
– Van elképzelésem… Egy adott ponton kicsit megelégeltem, és utánamentem.
– Az mit jelent? Hogy az ember elkezdi felhívni a döntőbizottság tagjait?
– Aha.
– Vagy magát Káel Csabát? [Ő most a filmintézet vezetője]

Ordítva közölték, hogy kérjek támogatást a freeSZFE-től

– Nem mondom meg, kit hívtam fel, de fölhívtam. És ordítva közölték, hogy kérjek támogatást a freeSZFE-től. Ami egy elég erős mondat, azt gondoltam…

– Ne haragudj, de ki mond ilyet?
– Ezt most nem fogom megmondani. Amiatt, mert azt gondolom, van annyira értelmes, hogy átgondolja ennek a mondatának a súlyát. És várom a bocsánatkérését.
– Akkor csak annyit árulj el, hogy ő döntéshozó?
– Komoly pozícióban lévő. (…) Érted, én azért letettem valamit az asztalra, és gyakorlatilag két éve semmim nem megy át. És tudom, hogy mi van a háttérben.

 

 

Az interjúban sok szó esik arról, hogyan kúszott be a politika egy addig nem politizáló filmrendező életébe. Herendi úgy fogalmaz, a helyzet egyszerűen “belekergette”,

„egy gondolkodó, értelmiségi ember csak erőből tudja távol tartani magát ettől a dologtól, hogy ne olvassunk Telexet, 24-et, mert megőrülünk… Mármint a hírektől, nem a Telextől vagy a 24-től”.

 

Herendi

 

“Ezt tökre szégyellem”

Herendi Gábor azt is hozzátette:

„Magamnak is szemrehányást teszek, mert én régóta rosszul érzem magam ebben a rendszerben, de sokáig behúztam fülem-farkam. Szívesen posztoltam volna vagy megosztottam volna egy Facebook-bejegyzést, de aztán visszahúztam a kezem, hogy á, nem, én szeretnék filmet csinálni, és jobb, hogy ha nem néznek utánam. Ezt tökre szégyellem.”

Veiszer Alinda felidézte, hogy korábban egy interjúban a freeSZFE-t csináló diákokat tulajdonképpen hősöknek nevezte, és hogy talán erre utaltak ezzel a válasszal. Arra, hogy a freeSZFE-seknek tartott egy egyhetes reklámfilm-rendezői kurzust, majd beleegyezett abba, hogy a nevét felírják a freeSZFE honlapjára potenciális tanárként. Arra a felvetésre, hogy a Toxikomában több olyan színész szerepel, akik nem a fennálló hatalom támogatói, és ennek nyilvánosan hangot is adnak, Herendi Gábor annyit mond:

„Nagyon szomorú, hogy idáig jutottunk, hogy ezen gondolkodni kell (…) Nagyon-nagyon nagy baj van, hogy egyáltalán mi most erről beszélgetünk”.

Forrás: Veiszer Alinda, Telex

Toxikoma

A rendező új közönségfilmje, a Toxikoma, Szabó Győző azonos című önéletrajzi írásán alapul, mely a két főhős, a drogos alfahím (Szabó Győző szerepében Molnár Áron) és az istent játszó pszichiáter (Csernus Imre szerepében Bányai Kelemen Barna) egymásnak feszüléséről és baráttá válásáról szól.

Kapcsolódó

 

 

Herendi

Egy hozzászólás itt: “Herendi Gábor: sokáig behúztam fülem-farkam! (…) Ezt tökre szégyellem…”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük