Herendi Gábor: sokáig behúztam fülem-farkam! (...) Ezt tökre szégyellem...” - Városi Kurír

Sorting by

×

Herendi Gábor: sokáig behúztam fülem-farkam! (…) Ezt tökre szégyellem…”

Herendi Gábor ötöt rendezett a magyar filmezés 10 legnézettebb filmjéből, pedig csak 40 évesen kezdett rendezni. Most 60 éves, hét filmje készült el – egyet, a Toxikomát még csak idén ősszel tervezik bemutatni –, mert élete első szakaszában, apjához hasonlóan fogorvos volt.

Hirdetés

Elkaszálva

Herendi Gábornak ehhez képest az elmúlt két évben hat filmjét kaszálta el a filmintézet. Hogy mi lehet ennek az oka, többek között erről faggatta Veiszer Alinda Balázs Béla-díjas magyar filmrendezőt a legújabb műsorában (a nagyjából háromnegyed órás beszélgetés ezen a linken nézhető meg jelképes támogatásért cserében)

– Nem tudom áttörni a falakat.
– Miért nem?
– Van elképzelésem… Egy adott ponton kicsit megelégeltem, és utánamentem.
– Az mit jelent? Hogy az ember elkezdi felhívni a döntőbizottság tagjait?
– Aha.
– Vagy magát Káel Csabát? [Ő most a filmintézet vezetője]

Ordítva közölték, hogy kérjek támogatást a freeSZFE-től

– Nem mondom meg, kit hívtam fel, de fölhívtam. És ordítva közölték, hogy kérjek támogatást a freeSZFE-től. Ami egy elég erős mondat, azt gondoltam…

– Ne haragudj, de ki mond ilyet?
– Ezt most nem fogom megmondani. Amiatt, mert azt gondolom, van annyira értelmes, hogy átgondolja ennek a mondatának a súlyát. És várom a bocsánatkérését.
– Akkor csak annyit árulj el, hogy ő döntéshozó?
– Komoly pozícióban lévő. (…) Érted, én azért letettem valamit az asztalra, és gyakorlatilag két éve semmim nem megy át. És tudom, hogy mi van a háttérben.

 

 

Az interjúban sok szó esik arról, hogyan kúszott be a politika egy addig nem politizáló filmrendező életébe. Herendi úgy fogalmaz, a helyzet egyszerűen “belekergette”,

„egy gondolkodó, értelmiségi ember csak erőből tudja távol tartani magát ettől a dologtól, hogy ne olvassunk Telexet, 24-et, mert megőrülünk… Mármint a hírektől, nem a Telextől vagy a 24-től”.

 

Herendi

 

“Ezt tökre szégyellem”

Herendi Gábor azt is hozzátette:

„Magamnak is szemrehányást teszek, mert én régóta rosszul érzem magam ebben a rendszerben, de sokáig behúztam fülem-farkam. Szívesen posztoltam volna vagy megosztottam volna egy Facebook-bejegyzést, de aztán visszahúztam a kezem, hogy á, nem, én szeretnék filmet csinálni, és jobb, hogy ha nem néznek utánam. Ezt tökre szégyellem.”

Veiszer Alinda felidézte, hogy korábban egy interjúban a freeSZFE-t csináló diákokat tulajdonképpen hősöknek nevezte, és hogy talán erre utaltak ezzel a válasszal. Arra, hogy a freeSZFE-seknek tartott egy egyhetes reklámfilm-rendezői kurzust, majd beleegyezett abba, hogy a nevét felírják a freeSZFE honlapjára potenciális tanárként. Arra a felvetésre, hogy a Toxikomában több olyan színész szerepel, akik nem a fennálló hatalom támogatói, és ennek nyilvánosan hangot is adnak, Herendi Gábor annyit mond:

„Nagyon szomorú, hogy idáig jutottunk, hogy ezen gondolkodni kell (…) Nagyon-nagyon nagy baj van, hogy egyáltalán mi most erről beszélgetünk”.

Forrás: Veiszer Alinda, Telex

Toxikoma

A rendező új közönségfilmje, a Toxikoma, Szabó Győző azonos című önéletrajzi írásán alapul, mely a két főhős, a drogos alfahím (Szabó Győző szerepében Molnár Áron) és az istent játszó pszichiáter (Csernus Imre szerepében Bányai Kelemen Barna) egymásnak feszüléséről és baráttá válásáról szól.

Kapcsolódó

 

 

Herendi

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Herendi Gábor: sokáig behúztam fülem-farkam! (…) Ezt tökre szégyellem…”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.