Hogyan tovább? Utcahosszat Budapest - Polyák Levente urbanista - Városi Kurír

Sorting by

×

Hogyan tovább? Utcahosszat Budapest – Polyák Levente urbanista

Nemcsak Budapest, de az ország más városainak egykor ikonikus utcái is üresen, lepattanva ásítoznak, várva azokat, akik esetleg újra és újjá álmodják őket. Erről a helyzetről beszélt a Infostartnak Polyák Levente építész, urbanista.

Hirdetés

Megfontolt újra gondolás

A Kortárs Építészeti Központ munkatársa szerint egyre több önkormányzat gondolkozik azon, hogy miként lehet nem tisztán piaci módszerekkel újragondolni a kiskereskedelmet, a földszinti üzlethelységek és esetleg más típusú épületek hasznosítását is.

“Ennek nagyon jó példája a Margit-negyed kezdeményezés. Az önkormányzat elkezdett pályázatokat meghirdetni, amelyekben olyan kezdeményezéseket keresnek az üres üzletekbe, amelyek hosszabb távon más bérlőket tudnak vonzani, illetve olyan közösségi életet tudnak vonzani a Margit körútra, ami jót tesz a környéknek is”

Egy ilyen kezdeményezésnek a probléma azonosításával kell indulnia az építész szerint, sok az ilyen alulról jövő kezdeményezés.

“Amikor egy önkormányzat elfogadja a kialakult érvrendszert, illetve tud azonosulni azzal a gondolattal, hogy legyen élhetőbb, sétálhatóbb, használhatóbb egy adott utca, akkor elkezdődik a tervezés, ideális esetben hosszas konzultáció, közösségi egyeztetés után”

– fogalmazott Polyák Levente.

Népszínház utca

A VIII. kerületi utca jövőjéről is beszélt az urbanista: elmondása szerint Józsefváros valószínűleg nem amellett teszi le a voksát, hogy térkővel fedje le a teljes utcát, a sétálóutcából a régi bérlőket kitegyék, majd drága kávézókkal töltség meg, hanem komplexebb módon, a lakossággal, kereskedőkkel, tulajdonosokkal egyeztetve igyekeznek megújítani az utcát úgy, hogy a szükséges funkciók megmaradjanak és sok régi kereskedő is maradhasson helyén. Így funkciócsere helyett a jelen és a jövő közti folytonosság várhat a megújult Népszínház utcára.

(Olvassa el az eredeti, teljes cikket az infostart oldalán!)

Ez is Budapest

 

polyák

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.