Medgyessy: a Fudan Egyetem Budapestre érkezésének esete tipikus állatorvosi ló; azt mutatja meg, hogyan válik vállalhatatlanná egy jó ügy - Városi Kurír

Sorting by

×

Medgyessy: a Fudan Egyetem Budapestre érkezésének esete tipikus állatorvosi ló; azt mutatja meg, hogyan válik vállalhatatlanná egy jó ügy

Medgyessy Péter volt miniszterelnök, pénzügyminiszter, Magyarország volt utazó nagykövete, üzletember az első kormányfő volt, aki hosszú idő után, a 2000-es évek elején elment Kínába. A Klubrádió riportjában arról a Szabad Európa által szemlézett interjúról kérdezte, amiben dicsérte Kínát.

Hirdetés

Többek között úgy fogalmazott:

„A párt sikere két dologra épül: az egyik, hogy stabil, hosszú távon is fenntartható értékrendet képvisel, a másik pedig, hogy nagyon jól képes megújulni.”

A Megbeszéljük adásában mondta: eredményei miatt érdemes dicsérni az ázsiai országot, mert amit az elmúlt évtizedekben felmutatott, az elképesztő, külön kitért a technológiai fejlődésre és az infrastruktúrára. És bár onnan indult, de helyben gyorsan megfogták a pandémiát. Visszavették a termelést, de annyira nem, hogy ne legyen 2 százalékos növekedés, miközben a világ nagy részén súlyos GDP-csökkenés volt – sorolta.

A kínai típusú szocializmus Kínában jó

Az említett interjúban a kínai típusú szocializmusról azt mondta, hogy Kína számára nagyon jó, nem gondolja, hogy jó Magyarország, a Nyugat vagy bármilyen más kontinensen lévő ország számára. Ott ez bevált rendszer és jól működik – ismételte meg. Biztos, hogy mivel egyre inkább vezető világhatalommá váltak az Egyesült Államok mellett, ilyen helyzetben bizonyos szándékok, törekvések eltérhetnek az eredetitől, akár torzulhatnak is.

„amikor 2002-03 körül elkezdtem a nyitást Kína irányába is, akkor azt mondtam, hogy van a hazánk, otthonunk, ahol jól érezzük magunkat, ez az EU”,

és emellett van két fontos irány: az egyik a NATO, mert szükség van szövetségi rendszerre, a másik pedig azok az országok, amelyek nagyon dinamikusan növekszenek, mint Kína és India. Természetesen nem kell átvenni a politikai modellt onnan, de szerinte Kínára se lehet ráerőltetni a nyugat-európai, amerikai típusú demokráciát, ez nem működik, mert mások a történelmi hagyományaik.

Szerinte kettéválik a gazdasági és a politikai irány

Gazdasági értelemben folytatódik a nyitás Kína részéről. Érdekes módon ma már Peking a szabad verseny és a multilateralizmus „egyik legnagyobb harcosa”. Megismételte: Kína az USA legnagyobb vetélytársává vált, ezért szükségszerűen szaporodnak a konfliktusok. Medgyessy Péter szerint ez

„természetes folyamata a világpolitika fejlődésének”.

Fudan, az állatorvosi ló

A kínai terjeszkedés igen erős, intenzív a világ sok országában. Egyszerűen azért, mert olyan gyors ott a gazdasági növekedés, hogy kell keresniük újabb lehetőségeket – vélekedett. Magyarország nyitott volt Kínával szemben már az elmúlt 20 évben, és a nyitottság ez hívogató is, hogy a kínai tőke jöjjön Magyarországra.

„Ez nekünk nem ellentétes érdekünk, nekünk az az érdekünk, hogy jöjjön a kínai tőke, ruházzanak be és csináljunk jó üzleti konstrukciókat”

– fogalmazott a volt MSZP-s politikus. Ebből adódik két igen érdekes kérdés, a Belgrád-Budapest vasút és a Fudan Egyetem, amely „kvázi úgy minősül”, mint ennek a terjeszkedésnek egy része.

Medgyessy Péter úgy fogalmazott, a Fudan Egyetem esete tipikus állatorvosi ló; azt mutatja meg, a jó ügy hogyan válik vállalhatatlanná.

Vállalhatatlan, mert olyan finanszírozási konstrukciót alakítottak ki, amely miatt mindenkiben fölvetődik a kérdés, hogy hát hogy a csudába’ van ez, ők nem hoznak ide pénzt, tőkét, de egy egyetemet fel akarnak építeni a magyar adófizetők pénzéből.

De egy jó ügy lenne, mert a következő 50 évben kulcskérdés lesz, hogy milyen az oktatásunk, az általános iskolától az egyetemig. Színvonalas, jó egyetemeket kellene idehozni, és nem elüldözni a CEU-t se.

Kevéssé tartja valószínűnek, hogy a kínai ideológiát és politikát tanítanák itt

Szerinte azt a saját diákjaiknak tanítják odahaza, valószínűleg nem a saját diákjaik jönnek ide, hanem inkább külföldiek és magyarok, akik műszaki, gazdasági ismereteket akarnak elsajátítani, laboratóriumok, kutatóintézetek jöhetnek létre, ezt üdvözölni kellene.

De nem így kell finanszírozni.

Hangsúlyozta:

a kormány mérhetetlen hibákat követett el a kommunikációban, iszonyú rosszul kommunikálta az egész fejlesztést, nem magyarázta meg, mi lesz ebből, itt is a szokásos titkolózás megy.

Az ellenzék pedig zsigerből utálja ezt, mert a kormánynak tetszik.

Nincs párbeszéd Magyarországon a különböző nézeteket valló emberek között

– tette hozzá a volt miniszterelnök. Nem nagyon hiszi, hogy a Palkovics-féle beszélgetéssel jó irányba indul el a dolog, de örülne neki. Hozzátette ugyanakkor, hogy most egy

aláírt nemzetközi szerződés után akar elkezdeni konzultálni a kormány, ami enyhén szólva is megmosolyogtató, mert ha komolyan gondolnák a konzultációt, akkor ezzel kezdték volna.

Medgyessy Péter beszélt arról is, hogy vannak olyan beruházások, ahol kínai cégek több tíz- vagy százmillió dolláros befektetést hoztak Magyarországra, példaként a BorsodChem fejlesztését és Huawei-t említette.

A beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg.

 

medgyessy

Hirdetés
átver

3 hozzászólás

 • 2021.05.11 - 18:35
  Közvetlen hivatkozás

  Nagyon jól megirta, itt semmi több nincs csak egy elmebeteg hataloméhes OV akarata,mint a templomok , stadionok épitése, igy magát emeli a magasba egy beteg diktátor és nem is veszi észre mit tesz ezzel egy országga. belerántja egy nagy anyagi problémába, de öt a pénz nem érdekli, az van elég a nép adóiból s EU pénzekből, egy ilyen aljas putris elmebeteg embert el kell végre zavarni a holdudvarával együtt, undoritó pióca…2022 remélem nem lesz az ő éve !!!

  Válasz
 • 2021.05.12 - 16:29
  Közvetlen hivatkozás

  Én úgy látom, Orbán mindent elkövet, hogy lekösse Karácsony energiáit, erre remek mód a Fudan. És persze a hadviselés az önkormányzatok ellen, a maradék vagyonuk elhappolása. Ha jól tudom, a sziklaszilárd, de 9x módosított AT-be nem került be a magántulajdon védelme, nyilván nem véletlenül. Szeretném megérni azt, hogy az egész korrupt, romlott, hazaáruló banda dutyiba kerül, de sajnos, nem sok esélyt látok rá.
  Ami még sajnálatos, kommentekben egyre több “ferdeszemű” szöveggel találkozom, nő a kínaiak elleni gyűlölet, aminek alighanem az évek óta nálunk élő, rendesen dolgozó kínaiak lesznek a kárvallottjai.

  Válasz
 • Visszajelzés: Megjöttek a "Négy NEM-es konzultáció kérdései + Videó - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.