A kínai külügy lebuktatta Orbánt: két uniós külügyminiszteri találkozó között Orbán Viktor telefonon beszélt Hszi Csin-pinggel - Városi Kurír

Sorting by

×

A kínai külügy lebuktatta Orbánt: két uniós külügyminiszteri találkozó között Orbán Viktor telefonon beszélt Hszi Csin-pinggel

Ilyen dilettantizmust! Úgy tűnik, Orbán és csapata annyira elbízta magát, hogy elhitte: mindent megtehet. Arról, hogy pontosan mi zajlott le a telefonbeszélgetésben, persze semmit nem tudni, lehet, hogy beszámolt a magyar miniszterelnök kínai kollégájának, lehet, hogy engedélyét kérte valamire, vagy utasításért fordult Hszi Csin-pinghez, az azonban nehezen hihető, hogy hogyléte felől érdeklődött a tárgyalás szünetében.

Hirdetés

Véletlen elszólás, vagy “gyengéd” fenyegetés?

Heiko Maas német külügyminiszter hétfőn bírálta a magyar kormány

„teljességgel felfoghatatlan”

döntését, amivel megakadályozták, hogy az EU közös, egyhangú nyilatkozatban ítélje el Pekinget a hongkongi demokrácia eltiprásáért.

Szijjártó Péter külügyminisztert ma erről is kérdezték a cseh külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón. Az MTI erről így számolt be:

„A Kínát bíráló közös uniós nyilatkozat megvétózásával kapcsolatos kérdésre azt felelte: az EU eddig nyolcszor adott ki nyilatkozatot vagy határozatot Kínával kapcsolatban, de egyik sem hozott változást, pozitív előrelépést. A miniszter ezért értelmetlennek tartja egy kilencedik nyilatkozat kiadását.”

Hogy akkor nyilatkozat helyett mire lenne szükség, az a tudósítás alapján nem derült ki

A magyar vétó miatt az EU-tagországok külügyminiszterei a közelmúltban kétszer is képtelenek voltak egyhangúlag elfogadni egy elítélő határozatot, pedig a Politico által idézett diplomaták szerint másodjára egy eleve felvizezett verzió került az asztalra.

„Nem ez volt az első alkalom, hogy Magyarország megtörte az EU egységét, amikor Kína került szóba”

– mondta Maas újságíróknak az EU külügyi tanácsának hétfői ülése után. A német külügyminiszter beszélt arról is, hogy szerinte mindenki ki tudja találni, miért nem jött össze a közös kiállás, utalva a magyar és a kínai kormány közötti kapcsolatra. Maas szerint

ez teljességgel felfoghatatlan, hiszen a Kínával szemben elfogadott szankciók után különösen fontos lenne, hogy az EU egységes hangon szólaljon meg, de ezt Magyarország megakadályozta.

A két uniós külügyminiszteri találkozó között Orbán Viktor telefonon beszélt Hszi Csin-pinggel,

és a kínai külügyminisztérium közleménye szerint Orbán arról beszélt, hogy Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít a Kínával való viszonyának, és örülünk annak, hogy a két ország kereskedelme növekedni tudott a járvány ellenére. Hszi arról beszélt, hogy Peking nagyra értékeli Budapest elköteleződését a baráti viszony fenntartásáért.

Az EU külügyi főképviselője, Josep Borell hétfő este arról beszélt, hogy még egy utolsó nekifutást szeretne, hogy Hongkong ügyében összejöjjön az egységes uniós álláspont: még egy hetet adnak arra, hogy szakbizottsági szinten megszülessen egy olyan határozat, amit mind a 27 tagország tud támogatni. Ha ez nem jön össze, az EU-nak olyan pozíciót kell felvállalnia, ami nem tükrözi az egyhangúságot, de hogy ez mit jelent, az nem derült ki. A Politico szerint

nem valószínű, hogy akár egy tovább puhított határozati javaslat elfogadható lenne a magyar kormánynak, mert Magyarország szerint a határozatok semmi másra nem jók, csak tovább rontják az EU és Kína kapcsolatát.

Forrás

 

orbán

Hirdetés
átver

3 hozzászólás

  • Visszajelzés: Kínai börtönben egy magyar, Orbánékat nem érdekli - Hány ember életét éri meg a Fudan egyetem és a Budapest-Belgrád vasútvonal? - Városi Kurír

  • 2021.05.18 - 17:05
    Közvetlen hivatkozás

    Hol érdekli Orbánt a honkongi demokrácia? Nálunk is páros lábbal taposnak rajta, orbán, és a sleppje. Viszont az mindenkit érdekelne, hogy mikor dönti el orbán, hogy melyik segget választja további nyalásra? A kínait, vagy az oroszt. Esetleg párhuzamosan mindkettőt? Kíváncsi vagyok arra is, hogy miért adósítja el az országot teljesen. Idejön a fudant olyan idióta, a magyarok számára abszolút hátrányos feltételekkel, hogy ebből csak az következik, hogy orbán/kormány szabadszemmel igen jól látható pénzt kapott. Nem kellett orbánnak a nagyon kedvező uniós hitel, mondván, hogy nem akarja eladósítani az országot. Most benyalt Kínának, és eladósít bennünket. Ennek az embernek igen nagy baj lehet a fejében.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.