Connect with us

Kerítésen túl

Magyar politikusokat is pénzelhettek Moszkvából, hogy oroszbarát propagandát terjesszenek az EU-ban – állítja a Deník N

Doktorok, jobbra át, lépés iiiindulj - Pintér-miniszter kiképzőtáborba küldi a kórházigazgatókat?
Megosztás

Magyar politikusok is részei lehettek annak a Moszkvából finanszírozott propagandahálózatnak, amelyet a cseh titkosszolgálat leplezett le – írta a Spiegel. A csoport a prágai székhelyű Voice of Europe hírportálon keresztül terjesztett olyan narratívákat, amelyek célja az volt, hogy az Európai Uniót eltántorítsa attól, hogy segítse Ukrajnát az orosz hadsereg elleni harcban – erről maga Petr Fiala cseh miniszterelnök számolt be szerdán.

Ne már…!

Fiala arról beszélt, a cseh biztonsági információs szolgálat (BIS) megállapította, hogy az oroszbarát hálózat olyan tevékenységet folytatott, amely

“súlyos következményekkel jár Csehország és az EU biztonságára nézve”.

A csoport az EU területén

“Ukrajna területi integritása, szuverenitása és függetlensége ellen”

agitált – mondta Fiala újságíróknak. A csoport tevékenysége az Európai Parlamentig is eljutott, de erről bővebben nem beszélt. A Deník N nevű cseh napilap arról írt, hogy a “Voice of Europe” híroldal olyan politikusok nyilatkozatait tette közzé, amelyekben arra szólították fel az EU-t, hogy állítsa le az Ukrajnának nyújtott támogatásokat.

A “Voice of Europe” szerda este már nem volt elérhető.

Egyes európai politikus, akik együtt dolgoztak a híroldallal, Oroszországtól kaptak fizetést, a pénzek egyes esetekben a júniusi európai parlamenti választásokra való választási kampányukat is fedezték.

Pénzeket német, belga, francia, magyar, holland és lengyel politikusok kaptak

– írja a Deník N cseh külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva. Az Alternatíva Németországért (AfD) is érintett. Csehország felvette szankciós listájára a “Voice of Europe”-ot és annak feltételezett támogatóit. A Spiegel szerint fél tucat európai hírszerző szolgálat vett részt a hálózat leleplezésében.

A “Voice of Europe” mögött állítólag egy ukrán származású oroszbarát oligarcha, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátja, Viktor Medvecsuk áll.

A Spiegel cikke szerint Medvecsuk arra használta a “Voice of Europe”-ot több uniós tagállamban, hogy

“az európai parlamenti választásokon induló jelöltek közül kiválasztott személyeknek titkos pénzügyi támogatást nyújtson”,

és Ukrajnával szembeni

“propagandisztikus tevékenységeket támogassanak”.

VIA HVG

 

Szerző