Connect with us

Kerítésen innen

Újabb bukta? Az Index-infóval ellentétben a svéd miniszterelnök azt mondja, nem folytat tárgyalásokat Magyarországgal

Friss hír Orbán brüsszeli főszónoklatáról: rendőrség menet közben fújta le a konferenciát
Megosztás

„Én azt gondolom, hogy akkor járna el tisztességes vagy korrekt módon a svéd miniszterelnök, ha eljönne Magyarországra a ratifikációról szóló döntést megelőzően” – jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter, aki ezt több okból is indokoltnak véli, bár ebből csak annyit árult el, hogy a Kristesson korábban „elment Törökországba is”.

Telt, múlt az idő és láss csudát….

A hétfői híradás szerint

magyar részről „erősnek tűnik az akarat” Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítésére

– jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfőn Varsóban, jelezve egyúttal, hogy budapesti látogatásra készül.

Budapestre megyek, az időpontot annak megerősítése után közöljük

– válaszolta Kristersson Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a svéd NATO-csatlakozást illető újságírói kérdésre. A probléma ezzel az, hogy a svéd miniszterelnök egyelőre nem tud hasonló megállapodásról.

„Nem folynak tárgyalások Magyarországgal. Továbbra is készen állok Magyarországra látogatni, amiről beszámolok majd”

 erősítette meg Kristersson az Expressen című lapnak. Azt is hozzátette, hogy nem akarja a Gripen megállapodást összekötni a NATO-tagság ratifikációjával.

Tipikus Orbán-tempó: állíts elő megoldandó problémának látszó dolgot, majd légy úrrá raja!

„Beszéltünk néhányszor az elmúlt hetekben, de nem tudom, pontosan mire gondol”

– cáfolta az Aftonbladetnek a svéd miniszterelnök, hogy bármilyen lényegi megbeszélést folytatott volna Orbán Viktorral.

Van más is…!

Lapértesülések szerint a magyar-svéd egyeztetések alapján mindeközben

nagy volumenű katonai és hadiipari szerződés van születőben.

Az egyezség eredményeként új eszközök érkezhetnek a Magyar Honvédséghez és ez érintheti a Gripen vadászgépeket is. A sikerpropaganda teóriáját valószínűsíti Anders Blomqvist, az upssalai egyetem szakértője is, aki az Expressennek úgy nyilatkozott, egyáltalán nincs terítéken, hogy Svédország visszalépne a Gripen-megállapodástól.

„Magyarország valószínűleg sikerként próbálja beállítani, hogy érvényben marad egy olyan megállapodás, ami amúgy is problémamentesen megtörtént volna”

– tette hozzá.

Forrás

Emlékeztetőül…

Január végi kormánymondás volt:

“megkaptuk a svéd miniszterelnök pozitív válaszát. Minden megy a maga útján. A Fidesz-frakció megvárja a miniszterelnöki találkozót…”

 

Szerző