Connect with us

Kerítésen túl

Mintha Orbán Viktort hallanánk, pedig Vučić szerb elnök mondata – Zsák a foltját?

Vučić
Megosztás

 Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök szombati, a szerbiai közszolgálati televízióban is sugárzott beszédében, azt mondta, hogy hatalmas külföldi nyomás nehezedik Szerbiára, a nyugati államok azt szeretnék elérni, hogy Szerbia ismerje el Koszovó függetlenségét, vonja meg a támogatást a boszniai Szerb Köztársaságtól, vezessen be szankciókat Oroszország ellen, távolodjon el Kínától és állítson fel egy baloldali bábkormányt.

Vucic: Szerbia folyamatos démonizálása zajlik

A szerb elnök kiemelte: a Nyugat azzal a céllal gyakorol nyomást Szerbiára, hogy destabilizálja az országot, ezért is történnek az ilyen jellegű támadások mindig összehangoltan a média, a civil szervezetek és a különböző, nyomásgyakorlásra alkalmas – például egyházi vagy szurkolói – csoportok részéről. A célok elérése érdekében „Szerbia folyamatos démonizálása” zajlik, például azt mondják, hogy a választások nem demokratikus módon zajlottak, erre azonban egyetlen bizonyíték sincs vagy azt állítják, hogy rossz a média helyzete – magyarázta.
A nyomásgyakorlás másik módja, hogy Belgrádra mutogatnak, amikor a tavaly szeptemberben Észak-Koszovóban történt, rendőrök elleni támadásról van szó.

„Közhellyé vált Szerbiára mutogatni annak érdekében, hogy csökkentsék Albin Kurti (koszovói miniszterelnök) felelősségét a szerbek Koszovóból történő elűzésében”

– emelte ki Aleksandar Vučić .

Dübörög a fake news-ipar is állítja az elnök

A harmadik mód pedig a különböző „ügyek” kitalálása, amelyekben az derül ki, hogy a kétes ügyekben résztvevők mind Aleksandar Vučić  partnerei voltak.

„Ha ezt minden nap csinálják, akkor az emberek ezt ellenőrizni fogják (…) Ha Szerbia megtartja a szabad gondolkodásmódját, ezek a dolgok folytatódni fognak”

– húzta alá, majd hozzátette: az embereknek tudniuk kell, hogy ezek a támadások nem véletlenül történnek.
Véleménye szerint ez a belgrádi hozzáállás nem tetszik a Nyugatnak, amely azt szeretné, hogy olyan bábkormány irányítsa az országot, mint amilyen 2012 előtt volt.

Peking és Moszkva?

„Ez látszik ezekből a kérdésekből. Ha ez a kormány elismerné Koszovót, azonnal szankciókat vezetne be Oroszország ellen és megszakítaná a gazdasági kapcsolatokat Kínával, akkor és csak akkor lenne elégedett  nyugat.”

– hangoztatta Aleksandar Vucic. Mint mondta, ezek az erők a baloldali, bábkormány felállítását szeretnék elérni azzal, hogy folyamatosan bűncselekményeket akarnak az ország vezetőihez kötni, hogy embertelennek állítják be az országot, és alapvetően rossz képet festenek Szerbiáról és az ott élők helyzetéről.
Az európai uniós csatlakozásra váró Szerbiát kulturális, vallási és történelmi kapcsolatok kötik Oroszországhoz és noha elítélte Moszkva Kijev elleni agresszióját, nem hajlandó csatlakozni az uniós büntetőintézkedésekhez, ahogyan Kínával sem akarja megszakítani a gazdasági kapcsolatokat.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délben Belgrádba érkezett, ahol Szerbia elnökével folytat munkamegbeszélést. A kormányfő délelőtt még a törökországi Antalyában tartózkodott.

Orbán Vučić, két jó barát

Vučić

Szerző