Connect with us

Kerítésen túl

Mélytorok: Orbán, kösd fel a gatyót!

Megosztás

Uniós források elvonásával fenyegethetik meg Orbánt az EU-s állam- és kormányfők február 1-i brüsszeli rendkívüli csúcsértekezletén, írta a Financial Times olyan titkos dokumentumokra hivatkozva, amelybe újságíróik betekintést kaptak.

A rendőrségi "mélytorok", aki kizárólag a Magyar Nemzetnek súg, ezúttal Magyar Péterről
Megosztás

Uniós források elvonásával fenyegethetik meg Orbánt az EU-s állam- és kormányfők február 1-i brüsszeli rendkívüli csúcsértekezletén, írta a Financial Times olyan titkos dokumentumokra hivatkozva, amelybe újságíróik betekintést kaptak.

Ha….

Orbán az EU-s vezetők decemberi csúcstalálkozóján megvétózta, hogy az EU közösen felvett hitelből támogassa pénzzel Ukrajnát. Elvben az EU tagállamainak lehetőségük volna rá, hogy ne közösségként, hanem egyénileg folyamodjanak hitelhez, és így finanszírozzák Ukrajna működését, ám ez egyrészt valamennyire drágítaná magát a hitelfelvételt, másrészt politikailag is kockázatosabb, mert ez esetben több tagállamban is a parlament hozzájárulására volna szükség a hitelfelvételhez. Az FT értesülései szerint ezért az a javaslat, hogy

ha Orbán továbbra se hajlandó a konstruktív együttműködésre, akkor vonják meg Magyarországtól az uniós forrásokat.

Szintlépés

A brit üzleti napilap lényegében úgy értelmezi a dokumentumot, hogy az EU szabotálni fogja Magyarország gazdaságát, ha Budapest a héten tartandó csúcstalálkozón megakadályozza az Ukrajnának nyújtott újabb segélyeket. Az FT cikke ezt Brüsszel által kidolgozott bizalmas tervnek nevezi, amely a lap szerint egy újabb szintlépés a Brüsszel és Budapest közötti csatában. Az uniós tisztviselők által összeállított és a Financial Times által megismert dokumentumban

Brüsszel felvázolt egy olyan stratégiát, amely kifejezetten Magyarország gazdasági gyengeségeit célozza, veszélyezteti a valutát és a befektetői bizalom összeomlását idézi elő, hogy „munkahelyeket és növekedést” sértsen, ha Budapest nem hajlandó feloldani a Kijevnek nyújtandó támogatással szembeni vétóját.

A dokumentum leszögezi, hogy

„amennyiben a február 1-jei csúcstalálkozón nem születik megállapodás Ukrajna támogatásáról, a többi állam- és kormányfő nyilvánosan kijelenti, hogy a magyar miniszterelnök nem konstruktív magatartásának fényében … nem tudják elképzelni, hogy” uniós forrásokat biztosítanának Budapestnek.

E finanszírozás nélkül

„a pénzügyi piacok, valamint az európai és nemzetközi vállalatok kevésbé lennének érdekeltek abban, hogy Magyarországon fektessenek be”

– áll a dokumentumban. Az Európai Tanács, az állam- és kormányfők valójában csak a kohéziós alap pénzeiről dönthetnek, az újjáépítési alap, az RFF forrásairól az Európai Bizottság rendelkezik, ezek zárolását most oldották fel. Az FT cikkéből nem derül ki, hogy a javaslatot a Tanács terjesztette-e elő, vagy egy tagállam javaslata.

Orbán beígérte a vétót, de….

Az uniós támogatások megvonása a terv készítői szerint azért jelenthetne különösen nagy nyomást Magyarországra, mert, mint azt a köröztetett irományukban írják,

„a pénzpiacok, az európai és nemzetközi vállalatok ezekután kevésbé volnának érdekeltek magyarországi befektetésekben […] és ez gyorsan tovább drágíthatná a magyar költségvetési hiány finanszírozását és gyengítené a forint árfolyamát”.

Orbán Viktor maga korábban azt mondta, mindenképpen megvétózza az Ukrajnának szánt támogatást. Az Európai Unió közös hitelfelvételből 50 milliárd euróval támogatná Ukrajnát, mely azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta, javarészt ilyen külföldi támogatásokból tudja finanszírozni az ország működését.

Forrás

Frissítés!

Megérkezett a magyar kormány reakciója a Financial Times vasárnap esti cikkére, amely egy kiszivárgott uniós dokumentumra hivatkozva kemény gazdasági és pénzügyi nyomásgyakorlást helyez kilátásba Magyarországra abban az esetben, ha Orbán Viktor ismét elgáncsolja Ukrajna támogatását.

Brüsszel úgy zsarolja Magyarországot, mintha nem lenne holnap, annak ellenére, hogy van egy kompromisszumos javaslatunk

– írta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az X-en (leánykori nevén Twitteren).

Szerző