Hihetetlen lépésre szánta el magát a Lidl

Nem csak Magyarországról, de szinte a teljes volt “béketáborból” elindult a munkaerő elvándorlása. A munkaerőhiány kivédésére kezd forradalminak számító kísérletbe a német hálózat, bár Magyarországon kicsiben ugyan, de néhány hasonló lánc már bevezette egyes egységében azt. 

Próbapálya Lengyelország

Maksymilian Braniecki, az áruházlánc lengyelországi érdekeltségének vezetője tavasszal jelentette be, hogy lesznek önkiszolgáló pénztárak is. Részben takarékossági okokból vezetik be ezeket, részben a munkaerőhiány miatt. (Napi.hu)

Magyarországon, a Tescoban, a Sparban, és néhány kisebb hálózatnál is bevezették már néhány üzletben az automata pénztárakat. Az alábbi videó a szegedi felszerelése után készült:

Nem mindenkinek sikerült azonban a próbaüzem, a Coop például belebukott, ők azzal érvelnek, hogy náluk a vásárlók a klasszikus bevásárlást részesítik előnybe.

Néhány jó tanács, így használd az online kasszát!

• Egyesével le kell olvastatni a termékeket, majd a mérlegre helyezni, súlyellenőrzésre. A vonalkódolvasás úgy zajlik, ahogy a pénztárakban is látjuk, hamar meg lehet szokni, milyen távolságra kell helyezni a terméket a leolvasó egységtől. A sikeres beolvasást csipogó hang jelzi, ugyanúgy mint a szokásos kasszáknál.

• Miután végeztünk a beolvasással, megadhatjuk, hogy hány szatyrot szeretnénk venni, ezek értéke is felíródik a blokkra.

• Válasszuk ki a fizetés módját, ami lehet készpénz vagy bankkártya, de van mód vegyes (készpénz+kártya) fizetésre is, sőt étkezési kártyával is kiegyenlíthetjük az összeget.

• A kassza visszaad, és kinyomtatja a blokkot.

• A Tesco üzletekben működő automaták az áruházlánc klubkártyáját is kezelik, egy időben a vásárlással.

Ha valaki még mindig bizonytalan, annak eláruljuk, hogy a fenti útmutatót sem kell megjegyeznie, vagy kinyomtatva magával vinnie, ugyanis a kassza minden következő lépésről emberi hangon tájékoztatja a vásárlókat. (Onlinekassza)

A visszaélésekre az automata pénztáraknál  a hálózatok nem szolgáltak részletes adatokkal, általánosságban azt közölték: döntően nem történik több lopás, mint az önkiszolgáló pénztárak bevezetése előtt.

Egy nemrég végzett brit felmérés szerint a szigetországi vásárlók ötöde csal rendszeresen az önkiszolgáló pénztáraknál, és ezzel havi 15 fontot (5500 forintot) “spórol”.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük