A homeopátia körüli zsivaj elfedi a paracetamol botrányt

Maximális paracetamol-tartalmú gyógyszerektől hangosak a reklámok. Ugyanezek a készítmények a napokban tiltólistára kerültek Franciaországban. Nem véletlenül. Eláruljuk, mi az oka a szigorú intézkedésnek. A téma jelenleg is  aktualitás  ezért egy régebbi cikkünket közöljük változatlan szöveggel. 

Máshol tiltják, nálunk reklámozzák az életveszélyes patika-szereket

Miközben szinte polgárháborús hangulat alakult ki a homeopátiás készítmények árusítása körül, addig a bizonyítottan káros szerek akár kilójával is vásárolhatók a patikákban. Sőt, a náthaszezon beköszöntével ezek az életveszélyes készítmények lesznek a reklámok főszereplői.

Egészen a közelmúltig volt érvényben az a szabályozás (pontosabban engedmény), amely alapján nemcsak patikában, hanem elvileg bárhol kapni lehetett a legnépszerűbb nátha elleni készítményeket. Talán a rossz tapasztalatok, talán egyes gyógyszergyártók lobbija eredményeként, de a most induló szezonban már csak gyógyszertárak árusíthatják ezeket a szereket.

Mint arról a 24.hu beszámolt, a jövőben kizárólag patikákban lesz elérhető néhány recept nélkül kapható, paracetamol-tartalmú megfázás elleni készítmény. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleményben tudatta: a szigorításra a betegek védelmében van szükség. Érintettek a Coldrex, a Loligrip, a Neo Citran, a Wick és a Rubophen egyes változatai, a teljes lista itt érhető el.

Mivel a paracetamol nagyon sok megfázás elleni, többféle hatóanyagot tartalmazó, vagyis kombinációs gyógyszerben is megtalálható, előfordul, hogy a betegek túllépik a megengedett napi adagot – írta az intézet.

Hozzáteszik: nem ritka, hogy a náthás, lázzal, fejfájással küszködő betegek különböző forró italporokkal kúrálják magukat, kombinálva szintén paracetamolt tartalmazó láz- és/vagy fájdalomcsillapítókkal. Emiatt fontosnak tartják, hogy a betegek tisztában legyenek a paracetamol tartalmú készítmények megfelelő adagolásával.

Az intézet döntése értelmében a patikán kívüli gyógyszerforgalmazó helyek az erről szóló dokumentum kézhezvételét követően nem rendelhetnek a listában szereplő készítményekből, a meglévő készletek a lejárati idő végéig értékesíthetők.

A folytatásban: jogos a para

3 hozzászólás

 • 2017.12.05 - 13:26
  Közvetlen hivatkozás

  Indulhat a cikk a buta címek versenyén.
  Összekeveri a szerző az Il de France-t a Tour de France-szal. A homeopátia tudománytalanságáról már száz éve kiadott könyvekben is írnak. A újdonság mindössze annyi, hogy ez végre a gyógyszerhatóságok tudatáig is eljutott. Az pedig előfordul, hogy egyes bizonyított hatású gyógyszerhatóanyagok veszélyesebbnek bizonyulnak, mint azt bevezetésükkor gondolták. A tudományban önkorrekciós mechanizmusok működnek, egyszerűen ennek vagyunk tanúi a paracetamol esetében.

  Válasz
 • 2017.12.18 - 15:16
  Közvetlen hivatkozás

  Hogy jon ide a homeopatia?
  Itt arrol van szo, hogy egy hatasos gyogyszert konnyu tuladagolni, mert sokfele markaneven arusitjak.
  Nem a gyogyszerrel van baj, hanem a keresedelmi gyakorlattal.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük