A homeopátia körüli zsivaj elfedi a paracetamol botrányt

Jogos a para

A patikán kívül kapható orvosságok között a nátha elleni készítmények, valamint a láz- és a fájdalomcsillapítók voltak a legnépszerűbbek. A drogériákban és hipermarketekben vény nélkül is kapható „favorit” pirulákról Zacher Gábor toxikológus igencsak keményen fogalmazott korábban. A szakember mindig is határozottan ellenezte a gyógyszerek patikán kívüli árusítását, mert szerinte a betegeket ezzel veszélyes öngyógyszerezésre késztetik.

Egy felmérés tanúsága szerint Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a legtöbb májátültetésre paracetamol-mérgezés miatt került sor – mondta a szakorvos.

Talán nem volt véletlen, hogy az egykori, Molnár Lajos miniszter nevével fémjelzett törvény ötven milligrammban maximálta a patikán kívül is kapható készítmények paracetamol-tartalmát. Zacher Gábor azonban megkérdőjelezi az intézkedést, mert ilyen alacsony hatóanyag-tartalom mellett a készítmény lényegében hatástalan, ugyanakkor a megvásárolható gyógyszermennyiségnek nincs felső határa. Az USA-ban a májelégtelenség kialakulásának második oka a gyakran indokolatlanul, de mindenképpen túl általánosan, egyeseknél az élethosszon át szedett paracetamol. Ennél a gyógyszernél ugyanis nem túlságosan nagy, mintegy tízszeres a különbség a még biztonságos, illetve a már toxikus dózis között. A népszerű, és a gyógyszerészek által is előszeretettel ajánlott paracetamol-tartalmú fájdalom- és lázcsillapító miatt eddig ugyan nem fordult elő haláleset itthon, szükség volt azonban májátültetésre.

paracetamol
pixabay

Ijesztő francia vizsgálati eredmény

A legújabb kutatások szerint a paracetamol-hatóanyag szedése súlyosbíthatja a már meglévő asztmás tüneteket felnőttek és gyerekek esetében, sőt, új betegség kialakulásához is vezethet.

Ijesztő eredményre jutott egy francia vizsgálat a piacon lévő vény nélkül kapható gyógyszerekről, amelyeknek a felét feketelistára tennék a szakértők – számolt be az azonnali.hu.

A legnagyobb francia fogyasztóvédelmi lap, a 60 millions de consommateurs (60 millió fogyasztó) a hatvankét tesztelt vény nélkül kapható gyógyszer felét betiltaná, tekintettel a kedvezőtlen hatás-kockázat arányukra.

A Jean-Paul Giroud klinikai farmakológus, az Orvosi Akadémia tagja és Hélène Berthelot gyógyszerész vezetésével bevizsgált hatvankét gyógyszerből csak tizenhárom, azaz 21 százalékuk ajánlható (például a Vicks Vaporub, az Imodiumcaps vagy a Gaviscon menthe). Ezek hatás-kockázat aránya kedvező – állapítja meg a fogyasztóvédelmi lap e témának szentelt különszáma. Giroud professzor azonban felhívja a figyelmet, hogy ezek használata is csak rövid ideig ajánlott minden esetben.

A vizsgált gyógyszerek harmadát a „jobb híján” kategóriába sorolták: hatékonyságuk csekély vagy nem bizonyított, de legalább nincs vagy nagyon ritkán jelentkezik káros mellékhatásuk. Végül a bevizsgált gyógyszerek közel felét betiltanák a szakemberek.

A feketelista élén szerepelnek olyan nátha elleni kedvencek, mint az Actifed és a Nurofen. Ezek két-három hatóanyagból álló gyógyszerkoktélok: érszűkítő (az orrdugulásra), antihisztamin komponens (az orrfolyásra) és paracetamol vagy ibuprofen (a fejfájásra) van bennük. Ezeknél a minden egyben készítményeknél a túladagolás veszélye rendkívül súlyos mellékhatásokkal párosul: szív és érrendszeri vagy idegrendszeri zavarok, szédülés léphet fel – figyelmeztet a fogyasztóvédelmi lap.

Kapcsolódó

Fogalmad sincs, sürgős-e a bajod? Fizess!

3 hozzászólás

 • 2017.12.05 - 13:26
  Közvetlen hivatkozás

  Indulhat a cikk a buta címek versenyén.
  Összekeveri a szerző az Il de France-t a Tour de France-szal. A homeopátia tudománytalanságáról már száz éve kiadott könyvekben is írnak. A újdonság mindössze annyi, hogy ez végre a gyógyszerhatóságok tudatáig is eljutott. Az pedig előfordul, hogy egyes bizonyított hatású gyógyszerhatóanyagok veszélyesebbnek bizonyulnak, mint azt bevezetésükkor gondolták. A tudományban önkorrekciós mechanizmusok működnek, egyszerűen ennek vagyunk tanúi a paracetamol esetében.

  Válasz
 • 2017.12.18 - 15:16
  Közvetlen hivatkozás

  Hogy jon ide a homeopatia?
  Itt arrol van szo, hogy egy hatasos gyogyszert konnyu tuladagolni, mert sokfele markaneven arusitjak.
  Nem a gyogyszerrel van baj, hanem a keresedelmi gyakorlattal.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük