Köszönjük, NÉBIH! – megúsztunk egy fertőzést

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felkérésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei sokunkat mentettek meg  hétfői fogásuknak köszönhetően a gyomorrontástól, vagy más fertőzések lehetőségétől.

Szabálysértők fekete hétfője

A hatóságok ellenőrei a két helyszínen összesen több mint 1300 kg terméket foglaltak le, amelyek között jelöletlen, lejárt és nem nyomon követhető tételek is akadtak.
A vizsgálat egy kállósemjéni, valamint egy nagykállói kereskedelmi egységet érintett.

Nagykálló

A nagykállói vállalkozás egy “hentesáru szaküzlet és élelmiszer vegyesbolt” volt. Itt elsősorban az élelmiszer tárolására vonatkozó élelmiszerhigiéniai hiányosságokat tapasztaltak a Nébih szakemberei. Emellett az egységben 72 tétel, összesen 169,6 kg-nyi lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, továbbá nem nyomon követhető élelmiszert is találtak a szakemberek. Az élelmiszerek között jelentős mennyiségben voltak édesipari termékek és húskészítmények is, amiket a hatóság a helyszínen azonnali hatállyal kivont a forgalomból, ismételt forgalomba hozatalukat megtiltotta, valamint elrendelte az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.

Kállósemjén

Élelmiszeripari tevékenységre alkalmatlan épületekben, kolbászok és sertéshúsok füstölése, pácolása, valamint sertészsír és tepertő készítése zajlott, emellett fagyasztott sertés- és baromfitermékeket is találtak az ellenőrök. Az élelmiszerek egy, az ügyfél elmondása szerint, a család vállalkozásában működtetett húsboltból származtak. A helyszínen fellelt, összesen 1169,5 kg-nyi élelmiszer azonban jelöletlen volt és nyomon követési dokumentációt nem vezettek az egységben, ezért a termékek eredetére vonatkozó nyilatkozatot nem lehetett igazolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük