Hosszú távú tervhez tartozik a kórházi ágykapacitások felszabadítása

Hosszú távú terv része a kórházi ágykapacitások felszabadítása – mondta Kollár Lajos miniszteri tanácsadó az M1 aktuális csatornán kedd este.

Kiemelte:

az erről szóló döntést nem most hozta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hosszú hetek óta készülnek a koronavírus-járvány terjedésére.

Nem egyik napról a másikra “kényszerítették a kórházakat” betegek elbocsátására

– jelentette ki, hozzátéve: Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter utasítása egyértelmű:

olyan beteget nem küldhetnek el, aki emiatt életveszélyes állapotba kerülne, vagy tartósan romlana az egészségi állapota.

Megjegyezte, sok országban hirtelen tört ki a járvány, nem volt erre felkészülve az egészségügy. Emiatt kaotikus helyzet alakult ki, sok beteg ellátatlan maradt. Közölte azt is, hogy más országok is – mint például Dánia, Németország, Svájc, és Ausztria – “átstrukturálták” a rehabilitációs ágyakat.

Szinte napra prognosztizálni tudták a megbetegedések számát

Azt is elmondta, hogy az Emmiben elkészült egy modell, amely szimulálja, mi várható a járvány folyamán. Ennek alapján eddig szinte napra prognosztizálni tudták a megbetegedések számát.

A görbét egy kicsit “kizökkentette” a fővárosi Pesti úti idősotthonban történt tömeges megbetegedés

– tette hozzá.

Kásler Miklós videokonferencián egyeztetett a kórházigazgatókkal

A tárcavezető megköszönte a magyar egészségügyi intézmények, kórházak főigazgatóinak és munkatársainak az eddigi felkészülést a koronavírus-járvány elleni védekezésre, a betegek kezelésére, az intenzív ágyak előkészítésére és a lélegeztetésre szoruló betegek ellátására.

Kiemelték: a kórházakban országszerte tart az ágykapacitás bővítése, felkészülve a tömeges megbetegedésekre, és egy hónap állt minden intézmény vezetőségének rendelkezésére, hogy végrehajtsák az átszervezéseket. Ezeket a kórházak döntő többségben teljesítették is.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük