Connect with us

Kerítésen túl

Hszi Csin-ping, a békegalamb

Hszi Csin-ping
Megosztás

Hszi Csin-ping két napos párizsi látogatása első napján meglepő békefelhívást tett közzé, amihez örömmel csatlakozott a francia elnök is. 

Világbékét az olimpia idejére

Emmanuel Macron május 6-án, hétfőn üdvözölte kínai kollégája, Hszi Csin-ping azon óhaját, hogy

„az összes érdekelt felet olimpiai fegyverszünetre kérje a közelgő játékok során. (….) Együtt hiszünk abban, hogy ez a kezdeményezés lehetőséget jelenthet a tartós rendezés felé a nemzetközi jog teljes tiszteletben tartása mellett ”

– mondta az államfő.

Különösen izgalmas, álságos ajánlat ez attól a kínai elnöktől, aki maga is ha nem is háborút visel, de folyamatosan igyekszik háborús izgalomban tartani országát, hol az ujgurokat zárva brutális internálótáborokba, hol pedig Tibet, vagy Tajvan megtámadásáról beszélve.

Még egy fontos kínai ígéret

A francia elnök a május 6-án és 7-én Párizsba látogató Hszi Csin-ping melletti sajtónyilatkozatában is üdvözölte a kínai „kötelezettségvállalást”, miszerint „tartózkodik a fegyverek eladásától” Moszkvának- írja a Le Monde.

Ha azonban valakinek „túl szép lenne így a menyasszony” annak teljese igaza van, hiszen, ha közvetlenül fegyvert nem is szállít Peking Moszkvának,  a szerszámgépek és a  fegyverek gyártásához szükséges alkatrészek szállítása áll a figyelem középpontjában. Peking vállalatai kereskedelmi tranzakciói révén lehetővé tette Moszkvának, hogy megfordítsa fegyveriparát, és előnyt szerezzen a konfliktusban.

A kínai elnök hamarosan az európai hűbéresekhez, Orbán Viktorhoz és a szerb Aleksandar Vučić-hoz látogat, ahol semmilyen vitára,  ellenvetéssere nem kell, hogy készüljön.

Ezeket olvasta már?

Hszi Csin-ping

Szerző