Connect with us

Kerítésen túl

Elbukott az Orbán-doktrína – A műtét már nem feltétele a nemváltás hivatalos elismerésének

orbán-doktrína
Megosztás

Úgy tűnik, a gender és az azt körülölelő valóság elérte Közép-Európát, ahol nemcsak az orbán-doktrína hat, sőt! A műtét elvégzése nem lesz már feltétele a nemváltás hivatalos elismerésének – döntött az alkotmánybíróság Csehországban.

Ellentétes az emberi méltósággal

A CTK hírügynökség keddi ismertetése szerint a testület megszüntette a jelenlegi jogi szabályozás ezen kitételét. A sebészeti beavatkozás követelménye a nemváltás érdekében „ellentétben áll az emberi méltósággal” – mutatott rá az alkotmánybíróság döntésében, amely arra kötelezi parlamentet és az illetékes állami szerveket, hogy 2025 közepéig ennek megfelelően módosítsák a jelenleg érvényes jogszabályt. A bíróság tarthatatlannak minősítette a jelenlegi helyzetet, és felhívta a figyelmet, hogy a politikusok hosszú távon kevés figyelmet szentelnek a problémának. Az alkotmánybíróság elismerte, hogy a hatályban lévő szabályozás – mely szerint a nemváltást csak a vonatkozó sebészeti beavatkozás után lehet hivatalosan elismerni – legitim módon a jogbiztonságot és a stabilitást tartotta a legfontosabbnak.

„Az alkotmánybíróság szerint a nemi szervek sebészeti beavatkozás általi megváltoztatásának és a reprodukciós funkciók ellehetetlenítésének a törvényes követelménye közvetlen módon ellentétes a trasznemű személyek testi integritásának a védelmét szolgáló alapvető jogokkal és személyes autonómiájukkal, elsősorban azért, mert sérti emberi méltóságukat”

– olvasható a testület döntésének indoklásában, amelyet Jaromír Jirsa alkotmánybíró ismertetett.

Nem egyhangú a döntés

A 15 tagú testületben két alkotmánybíró nem támogatta a döntést. Az alkotmánybíróságot egy nemváltást akaró, hivatalosan nőként jegyzett személy kérte fel állásfoglalásra a témában. A nő férfinak érzi magát, de nem akar sebészeti beavatkozást, ezért a hivatalok a kérelmét elutasították.

A jelenlegi szabályozás ilyen irányú megváltoztatása már két éve készen áll, s rövidesen a kormány és a parlament elé kerül

– reagált Pavel Blazek igazságügyi miniszter az alkotmánybíróság döntésére az X-en.

Ennyit az orbán-doktrína „kisugárzásáról”.

Ezeket olvasta már?

orbán-doktrína

Szerző