Connect with us

Budapesti hétköznapok

Hszi Csin-ping és Orbán Viktor először – 2009 a nagy fordulat

Hszi Csin-Ping
Megosztás

Hszi Csin-pinget szerda este alternatív útvonalon hozták a városba a repülőtérről, hogy ne kelljen látnia a gyorsforgalmi útnál rá várakozó Tibet-párti zászlókkal tüntetőket. Csütörtök reggelre pedig a Gellért-hegyre kitett Tibeti zászlót takarták le kínai lobogóval az előzékeny vendéglátók.

Nem volt ez mindig így

Orbán Viktor és a Fidesz 2009-ig, azaz ameddig karnyújtásnyira nem kerültek a hatalomhoz, folyamatosan ostorozták nemcsak Medgyessy Pétert és kormányát, de a Gyurcsány-kormányt is azok Kína-barátságért, számon kérve rajtuk, miként lehetnek olyan jóban az emberi és polgári jogokat sértő, Tibetet eltaposó Kínával.

A nagy hátraarc

2009 decemberében alig néhány hónappal az országgyűlési választások előtt, amelyek akkor már földindulásszerű Fidesz győzelmet ígértek, a párt  felvette a pártközi kapcsolatokat a Kínai Kommunista Párttal Orbán Viktor pekingi látogatása során, akkor tárgyalt először Hszi Csin-pinggel, az ország akkori alelnökével. Ezzel a találkozóval véget is ért az a narratíva, melyet előtte különösen a Fidelitas képviselt és amely Kínát az emberi jogok ottani helyzete, valamint Tibet ügyében bírálta az előző nyolc év szocialista kormányait, pedig rendre azzal támadta, hogy nem vetik fel ezeket a kérdéseket az államközi tárgyalásokon.

2010 után viszont a Kínával szembeni fideszes bírálatok megszűntek, sőt a második Orbán-kormány úgy deklarálta a „keleti nyitást” és a Kínához fűződő kapcsolatok erősítését, mintha ez ellentétben állna a korábbi kormányok gyakorlatával – írja Wikipédia.

Itt már minden kísérő erőszakszervezet randalírozhat?

Jól emlékszünk még arra, hogy a török elnök legutóbbi látogatásakor testőrei miden következmény nélkül  fizikailag is bántalmazhattak egy magyar „bámészkodót”. Most a Hszi Csin-ping elnököt kísérő piros sapkások, a kínai követség önkéntesei, vegzálták Tompos Márton momentumos országgyűlési képviselőt, amikor EU-s zászlókat vitt az Erzsébet hídra és arról faggatták, milyen zászlók azok, mi a célja velük. Egyébként állítólag ez a csapat vitte véghez a Gellért-hegyi „zászlócserét” is.

Kapcsolódó

hszi csin-ping

 

Szerző