Húsvéti kisokos

Mit lehet enni nagypénteken? Miért van mindig máskor  húsvét? Időjárási jóslatok nagypéntekre. A tavasz és a legtöbb vallás hasonló ünnepe.

Húsvét a mozgóünnep

A húsvét a keresztény közösségek egyik legfontosabb mozgó ünnepe, ami annyit jelent, hogy a kezdete és a vége minden évben más napra esik- írja az Alon  amelynek cikkét szemlézzük.
A mindenkori húsvét időpontja a Holdtól függ: húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget – azaz március 21-ét, vagy 22-ét – követő első holdtölte utáni első vasárnap.

A húsvét legkorábbi időpontja március 22-e, a legkésőbbi pedig április 25-e lehet.
2019-ben holdtölte április 19. (11:12:28), így a húsvétvasárnap dátuma: 2019. április 21.

 Nagyhét

Bár a nagyböjt negyven napig tart, de a vasárnapok még ez idő alatt is kivételt képeznek: ilyenkor ugyanúgy lehet húst enni. A közel hathetes időszak virágvasárnappal zárul. Megkezdődik a húsvéti ünnep előtti nagyhét.

Nagypéntek: A keresztény felekezetek szerint a húsvét előtti péntek. Magyarországon munkaszüneti nap.
Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kereszthaláláról. Nagypénteken tilos húst enni. Az étkezés ezen a napon legyen egyszerű és szegényes.
Az ilyenkor szokásos étrend az ecetes-hagymás hal, a rántott leves, rántott hal valamilyen húsmentes tészta (pl. krumplis tészta, túrós palacsinta) esetleg valamilyen tojásos (pl. tojásos nokedli), tejes étel (pl. rizsfelfújt). A nagyon szigorú böjt semmilyen állati eredetű élelmiszert nem engedélyez, így nemcsak a hús, de például a tojás és a tejtermékek és tiltólistára kerültek.
Tipikus böjti, nagypénteki ebéd a bableves és mákos tészta.

Nagypéntek és az időjárás kapcsolta
Időjárással kapcsolatos jóslások is kapcsolódnak ehhez a naphoz.
Eső esetén jó tavaszt jósolnak, de ha nagypénteken szép az idő, akkor rossz termés várható. A víz különösen jelentős volt ezen a napon, tisztító erővel bírt. Úgy tartják, aki nagypénteken napfelkelte előtt megfürdik, azon nem fog a betegség. Ezt a mosdást nemcsak betegség ellen tartották jónak, hanem szépségvarázslónak is.

Nagyszombat a húsvéti örömünnep kezdete

Húsvét
A húsvét a keresztények legnagyobb és legfontosabb ünnepe, e napon ünnepli Krisztus feltámadását. A 40 napig tartó böjt (nagyböjt) húsvétkor ér véget, azaz a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is.

A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.
A húsvét mivel mozgó ünnep, 2020-ban minden kissé előbbre tolódik, 2020-ban, április 12-én ünnepeljük majd a húsvétot.

Forrás

Zsidó húsvét

szederAz idei húsvétnak azonban van egy különlegessége is, ami csak ritkán történik meg, hogy egybe esik a tíz napig tartó Pészah-al a zsidó húsvéttal. Ez azért érdekes különösen, hiszen Jézus és tanítványai utolsó vacsorája is Pészah kezdetére, egy Széder vacsorára esett.

Kapcsolódó

A középkortól napjainkig – A peszahi széder est kelléke: haggada

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük