Időjárás Vackor módra: HÓ-hahó”

Megérkezett az országos havazás, az időjárás most valóban téiesre fordult. kérjük figyeljenek a környezetükben azokra akikbe akár végzetesen is „beleharaphat” a hideg. gondoskodjunk egymásról.

A hétvége időjárása:

Péntek délután országszerte ÉÉNY-i légmozgás lesz jellemző, a Dunántúlon és északkeleten erős, másutt mérsékelt vagy élénk lökésekkel kísérve. Erősen felhős, borult idő lesz egész nap. Dél, délkelet felől tovább terjeszkedik a csapadék. A délután folyamán az északnyugati megyékben kevéssé, de az ország túlnyomó részén várható valamennyi csapadék. Északnyugaton kevesebb, gyengébb, míg délkelet, kelet felé haladva intenzívebb. A Tisza vonalától nyugatra elsősorban havazás a valószínűbb, de előfordul havas eső is, míg a keleti megyékben eső, havas eső, vizes hó eshet, majd este válthat inkább havazásba.

A lehulló hó, síkvidéken, az ország déli felén, valamint a Duna-Tisza közén és az északkeleti határvidéken, átmenetileg megmaradó, folyamatosan olvadó, latyakos, 2-10 cm-es hóréteget képezhet.

Este a Duna vonalától keletre hullik kiadósabb mennyiségű csapadék. Többnyire változó erősségű havazás, míg a keleti határvidéken havas eső a valószínűbb. A lehulló hó, síkvidéken is sokfelé megmaradhat, jellemzően 5-10 cm-es hóréteget képezhet! Éjszaka elgyengül a havazás, de elszórtan, elsősorban északkeleten még előfordul hószállingózás, gyengülő havaseső. Nyugaton erős marad, keleten legyengül a szél.

Szombaton is alapvetően erősen felhős, borongós idő lesz jellemző. Elszórtan, időszakosan előfordulnak vegyes halmazállapotú szitálások, hószállingózások. Eleinte északkeleten valószínűbbek, majd ott csökken, míg a délnyugat felől terjeszkedve nő a csapadék esélye. Nyugaton marad az erős É-i szél, keletebbre gyenge lesz a légmozgás. Az esti, majd az éjszakai órákban is borongós idő marad a jellemző. Előreláthatólag a Tiszától nyugatra fordulnak elő gyengébb intenzitású hóesések, hószállingózások, illetve havas esők. Az északkeleti megyék felett kissé vékonyodhat a felhőzet.

Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, a nyugati határvidéken lehet még élénkebb a szél.

Vasárnapra nyugaton is legyengül a szél. Általában erősen felhős időre számíthatunk, de a keleti térség felett elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet, napsütésben is lehet bízni. A felhősebb nyugati és középső országrészben itt-ott előfordulhat hószállingózás, kisebb hóesés. Délkeleten érezhető enyhülés kezdődik.

A jövőhét?

Hétfőn újabb ciklon érkezése körvonalazódik szélerősödéssel, eleinte szakadozottabb, majd délnyugat felől vastagodó felhőzettel. A déli országrészben várható számottevőbb csapadék, ami nagyobb valószínűséggel ismét eső formájában hullik. Északon nem valószínű csapadék. Országszerte emelkedik pár fokot a hőmérséklet, a déli országrészben érezhetőbb enyhülésre van kilátás.

Kedden is borongós, szürke idő ígérkezik. Szórványosan, elsősorban a déli területeken lehet időszakos eső, szemerkélés. Északkelet várhatóan kimarad ebből a csapadékból. Éjjel már havas eső is vegyülhet a szórványos csapadékba.

Szerdára kisebb lehűlés ígérkezik. Továbbra is jellemzően zárt felhőzet mellett elszórtan lehetnek vegyes halmazállapotú szitálások, hószállingózások, de jelentős mennyiség nem valószínű.

Csütörtökön és pénteken el-elvékonyodó felhőzet mellett némi napsütésnek is van esélye, de elvétve átmeneti hószállingózás, szitáló havas eső sem kizárt.

A következő hétvége időjárása, még nem ismert.

(Forrás)

(Ezekről írtunk ma!)